Keto-adaptare versus in cetoza

Desi multi pun egal intre cele doua expresii, diferentele dintre keto-adaptare si cetoza sunt notabile. Cetoza defineste situatia in care corpii cetonici sunt eliminati prin urina si are loc la doar cateva ore de la stabilizarea glucozei in sange. Deducem, asadar, ca organismul uman produce corpi cetonici periodic (de pilda, dupa o perioada de post negru – aici incluzand si perioadele de somn). In acest interval insa tesuturile si creierul vor continua sa necesita glucoza pe care o vor prelua din glicogenul din ficat, astfel incat corpii cetonici vor fi eliminati prin intermediul excretiei. Daca insa se va continua cu ingestia unor mese cu un continut sarac in carbohidrati, productia de corpi cetonici se va mentine, ducand intr-un final la ceea ce numim keto-adaptare.

In perioada dintre intrarea in cetoza si keto-adaptarea efectiva nivelurile energiei sunt relativ scazute, insa pe masura ce organismul incepe sa treaca la utilizarea ketonelor in locul glucozei, acestea se stabilizeaza, aparand si alte beneficii: lipsa starilor permanente de foame sau pofta de „ceva bun”, cresterea rezistentei, o stare psihica excelenta si, desigur, pierderea in greutate.

Desigur, rabdarea primeaza, intrucat keto-adaptarea dureaza de la 2 saptamani, in cele mai putine cazuri, pana la 4-8 saptamani la majoritatea persoanelor care au adoptat acest stil de viata. O persoana devine keto-adaptata atunci cand organismul utilizeaza corpi cetonici (obtinuti din grasimea subcutanata si viscerala) pentru a furniza energie. Astfel, la un simplu test de urina, o persoana keto-adaptata nu va excreta corpi cetonici, intrucat acestia sunt folositi pentru buna functionare a organismului.

Metabolizarea grasimilor este efectuata de alte enzime fata de cele care metabolizeaza carbohidratii – prezenti in exces in dieta occidentala. Asadar, cand intri prima oara in cetoza, utilizezi grasime pentru energie, insa in cantitati limitate, intrucat organismul nu dispune de multe enzime care sa metabolizeze lipidele. Din fericire, acestea sunt secretate intr-o perioada relativ scurta, de pana la 8 saptamani. Este si motivul pentru care in prima perioada a dietei apar senzatiile de oboseala si ameteala.

Odata adaptat, corpii cetonici devin sursa principala de energie, in organism aparand o serie de schimbari: normalizarea nivelurilor hormonale, eliminarea apei din tesuturi (un gram de glicogen retine in organism 4 grame de apa), cresterea temporara a nivelului de molecule lipidice din sange.

Astfel, desi a fi in cetoza este un lucru dezirabil, nu este suficient, cetoza fiind doar primul pas spre keto-adaptare. Timpul relativ scurt pana la keto-adaptare este si motivul pentru care testele keto-sticks reprezinta o cheltuiala inutila, intrucat dupa adaptarea efectiva rezultatele vor fi negative.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+