Retete de lasagna keto pe site mai sunt. Toate delicioase, insa total diferite una de cealalta. Cea de astazi a avut foi de vinete usor prajite in ulei de masline, iar pentru beschamel, am amestecat ricotta cu sare si nucsoara. Alte dati felii fine de ridiche sau dovlecel au tinut locul foilor de lasagna din faina de grau. Sigur ca, de fapt, e o budinca de carne cu branzeturi si legume, insa trebuia sa ii dau o denumire si a fost cea de lasagna keto. Nu as incadra-o neaparat la frankenfood, pentru ca de la lasagna a imprumutat doar textura aproape cremoasa a carnii gatite. Cert este ca a iesit gustoasa si intra cu certitudine in categoria de comfort food, prin prisma amestecului de arome.
Ingrediente:
- 2 vinete medii
- 60 ml ulei masline
- 800 grame carne tocata 30% grasime
- 2 tije de apio
- 400 ml rosii pasate
- 300 grame ricotta
- 70 grame parmezan
- 50 grame cheddar
- sare, piper
- nucsoara
- usturoi pudra
- 1 crenguta de rozmarin
- 1 foaie de dafin
- piper rosu spart
Vinetele se decojesc partial (ca o zebra, daca vreti) si se taie in felii subtiri, pe lung. Se sareaza, apoi se usuca apa de pe felii cu servetele absorbante. Puteam sa le coc pe grill, insa am preferat aroma vinetelor prajite, asa ca am incins jumatate din cantitatea de ulei intr-o tigaie neaderenta si am prajit fiecare felie cate 1 minut pe fiecare parte. In aceeasi tigaie, am pus restul de ulei si am calit tijele de telina taiate in felii de 2-3 mm grosime, cu sare, piper si nucsoara. Am adaugat carnea si am micsorat focul, amestecand continuu pana cand aceasta si-a schimbat culoarea. Am adaugat rosiile pasate, crenguta de rozmarin si foaia de dafin si am lasat amestecul sa fiarba la foc mic aproximativ o ora. Cand a scazut suficient si a capatat un aspect cremos, am condimentat cu sare si piper, apoi am dat vasul la o parte.
Am folosit o tava de cozonac pentru asamblare, insa puteti utiliza orice tava pentru cuptor, tinand cont de cantitatile utilizate si de dimensiunile acesteia. Pe fundul tavii, am asezat felii de vanata, apoi un strat de carne, unul de parmezan amestecat cu usturoi pudra, unul de ricotta mixata cu nucsoara, apoi iarasi carne. La final, am presarat cheddar ras si am introdus tava la cuptor pentru aproximativ 45 minute, la 160 grade. Enjoy!