Legatura dintre colesterolul total si mortalitate – studiu realizat pe 12.8 milioane adulti

Reducerea nivelului de colesterol, este, de cateva decenii, o mantra extins acceptata de specialisti din domeniul medical, dar si de oamenii de rand, speriati de consumul de grasimi, desi – fara a intra in detalii – cresterea de colesterol are intr-o proportie mare cauze endogene. In majoritatea tarilor, exista campanii in media, dar si in cabinetele specialistilor, care duc o lupta continua cu scaderea nivelului de colesterol total.

Astfel de campanii au fost sustinute de succesul aratat in cadrul studiilor destinate demonstrarii eficientei statinelor, in care s-a demonstrat ca aceste medicamente reduc mortalitatea provocata de cardiopatia ischemica cu pana la 45%. Ce nu s-a luat totusi in considerare a fost ca acele studii clinice au utilizat subiecti cu risc ridicat de boli cardiovasculare, in speta barbati care manifestau semne de boala cardiovasculara, iar in cazul acestora, mortalitatea de cauza cardiaca este de aproximativ 50%.

Studiu

In cadrul unui studiu extins, cu peste 12.8 milioane de participanti, s-a analizat daca asocierea dintre nivelul de colesterol total si mortalitate variaza in functie de sex si varsta, si s-au estimat nivelurile de colesterol total specifice unei anumite varste si sex in raport cu o rata scazuta a mortalitatii.

12.815 milioane de coreeni au fost inclusi in acest studiu, desfasurat intre 2001 si 2004, si au fost verificati periodic in baza de date ce cuprinde registrul de rezidenta, pana in 2013. Parametri utilizati au fost:

  • Glicemia
  • Colesterol total
  • Tensiunea arteriala
  • Inaltimea si greutatea
  • indice de masa corporala
  • Informatii despre factori de risc (consumul de alcool si tigari)
  • Background al patologiilor preexistente
Impartirea cohortei participante la studiu in functie de parametri

Asa cum se poate remarca in tabelul anterior, s-a considerat, conform recomandarilor curente, ca sub 200 mg/dL sa fie o valoare dezirabila, intre 200-239 mg/dL o valoare catre limita superioara, iar ce depaseste 240 mg/dL valoare marita a colesterolului.

In ciuda acestor delimitari, rata cea mai scazuta a mortalitatii a fost printre cei cu o valoare a colesterolului total cuprinsa intre 200 si 249 mg/dL. In plus, daca luam in considerare si variatia de varsta, valorile de peste 240 mg/dL ale colesterolului au prezentat, in cazul femeilor de peste 44 de ani si a barbatilor de peste 34 de ani, cea mai mica incidenta a mortalitatii. Mai multe detalii aici.

Un astfel de studiu, cu multiple avantaje (cohorta mare de oameni, populatie omogena, cu aceleasi beneficii din partea sistemului medical etc) poate fi un punct de plecare bun in a stabili norme clare in ceea ce privesc valorile de referinta pentru fractiile de colesterol si colesterolul total, dar si pentru prescrierea statinelor. Daca pana in urma cu aproximativ 30 de ani valoarea optima a colesterolului era in jur de 300 mg/dL, in ultimii cativa ani aceasta a ajuns la 200. Dar este oare sanatos sa avem colesterolul atat de scazut?

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+