Daca ai probleme cu greutatea si incerci sa faci ceva in aceasta privinta, informandu-te, cu siguranta ai auzit vorbindu-se in jurul tau de rezistenta la insulina, diabet, alimentatie haotica, poate cineva ti-a mentionat chiar si lipsa unui somn calitativ, printre motivele pentru care nu reusesti sa slabesti. Dar ce stii despre leptina? Cat de cunoscut iti este de fapt unul dintre cei mai importanti hormoni din organism?
Leptina controleaza intreg metabolismul energetic.
Ba mai mult, controleaza toti ceilalti hormoni din organism. Prin urmare, daca apare o dereglare la acest nivel, exista o posibilitate destul de ridicata ca si ceilalti hormoni sa functioneze deficitar. De altfel, rezistenta la leptina, hormon secretat in tesutul adipos (de adipocitele albe), duce de multe ori la diagnostice eronate de probleme ale glandei tiroide. Testarea clinica pentru un diagnostic corect se face prin verificarea nivelului de rT3 (T3 inversat), hormon inhibitor al T3 si T4 (hormoni tiroidieni). Daca nivelul de rT3 este prea ridicat, organismul se afla intr-o stare ca de hibernare. Prin urmare, rezistenta la leptina incetineste sau inhiba productia de hormoni tiroidieni, nepermitandu-ti sa slabesti.
Intaia data, ne luam leptina de la mama, prin intermediul alaptarii. E demonstrat clinic ca laptele matern contin leptina imunoreactiva, identica cu leptina generata de tesutul adipos, din punct de vedere al marimii, incarcaturii si a mobilitatii SDS-PAGE. Un copil hranit cu formula in loc de lapte matern isi incepe asadar viata de pe picior gresit din punct de vedere al metabolismului energetic (Jack Kruse).
Leptina intra in creier printr-un sistem complex, la nivelul hipotalamusului – o glanda aflata deasupra nervilor optici, ce leaga creierul de intreg sistemul endocrin. Odata intrata in creier, activeaza un grup de neuroni care iti vor controla statusul energetic. Tine minte, leptina este legatura intre grasime si creier. Prin urmare, dezvoltarea rezistentei la leptina nu va mai ajuta creierul sa afle care este statusul energetic din organism.
Un nivel ridicat de leptina este, de asemenea, precursorul osteoporozei. Sistemul osos este strans legat de acest hormon, acesta fiind intr-un proces continuu de remodelare, pentru a se adapta stresului la care este supus. De asemenea, leptina controleaza si fertilitatea, in cazul femeilor. Daca o femeie este rezistenta la leptina, va intampina dificultati in a ramane insarcinata, lucru usor de observat in cazul femeilor anorexice, a celor care prezinta sindrom de ovar polichistic sau a celor care se supra-antreneaza. O sarcina necesita multa energie, pentru crestere, si necunoasterea nivelului acesteia de catre creier (din cauza nivelului crescut de leptina) va impiedica aparitia unei sarcini.
STIAI CA…?
… Leptina controleaza sistemul imunitar la nivelul creierului. Fiind chimic similara cu interleukina 6 (un produs secretat in celulele T, care promoveaza inflamatia dupa o trauma sau in timpul unei infectii), la persoanele cu nivel ridicat de leptina se poate remarca si un nivel crescut al celulelor albe.
… In general, persoanele cu rezistenta la leptina au niveluri scazute ale vitaminei D in organism.
… Un nivel ridicat de leptina este precursorul hipertensiunii arteriale.
… Niveluri ridicate ale leptinei duc la distrugerea amilinei, un hormon peptidic secretat in pancreas odata cu insulina, avand tot rol in reglarea glicemica. E usor de dedus astfel de ce rezistenta la leptina duce in timp la instalarea diabetului de tip 2.
… Consumul ridicat de carbohidrati poate duce, in timp, la rezistenta la leptina. Adopta o dieta saraca in carbohidrati, precum dieta ketogenica.
… Antrenamentele de scurta durata, de tipul HIIT sau al ridicarii de greutati, ce duc la secretarea hormonului de crestere (IGH), ajuta la reglarea nivelurilor de leptina.
… Printre metodele de reglare ale nivelurilor de leptina, cele mai populare sunt: fastingul (24-72 ore); reducerea consumului de zaharuri, cereale, alimente procesate; consumul de grasimi sanatoase.