Grasimea si carbohidratii sunt cele doua mari surse de energie utilizate de organism in timpul exercitiilor fizice. Oricare dintre aceste doua surse poate predomina, in functie de diferiti factori. In cazul dietei ketogenice, sursa predominanta este grasimea, prin prisma alimentatiei. Astfel, oxidarea acizilor grasi contribuie cu pana la 60 de procente din totalul caloriilor necesare unei persoane active pe durata unei zile. Antrenamentele sunt insotite de adaptari metabolice care au loc in muschii scheletici si in tesuturile adipoase, si care faciliteaza oxidarea acizilor grasi in timpul exercitiilor.
Metabolismul grasimilor consta in procese catabolice, care genereaza energie, si procese anabolice, care creeaza molecule cu importanta biologica. O serie de studii recente arata ca desi in mod traditional atletilor li se recomanda ca sursa de energie carbohidratii, sportivii de anduranta se pot baza pe metabolismul acizilor grasi fara a simti oboseala.
Grasimea este stocata in corp sub forma trigliceridelor, compuse din trei molecule de acizi grasi atasati unei molecule de glicerol. Acizii grasi sunt compusi din lanturi de atomi de carbon cu atomi de hidrogen atasati. Este mai multa energie stocata intr-un gram de grasime (9 calorii) decat intr-un gram de carbohidrati (4 calorii). Astfel, in mod normal, aproximativ 50-60.000 de calorii sunt stocate ca trigliceride in intreaga masa a adipocitelor dintr-un organism. Desigur, cifrele pot varia in functie de greutatea individului.
Un kilometru de mers necesita aproximativ 70 de calorii, astfel incat majoritatea indivizilor au un stoc suficient de mare de trigliceride pentru a merge 750-1500 kilometri. Intrucat aceasta cantitate enorma de energie este stocata intr-o masa relativ mica de grasimi, acestea ofera o sursa excelenta de energie pentru deplasare. In contrast, daca aceeasi cantitate de energie ar fi stocata sub forma de carbohidrati in glicogen, moleculele de apa, cu greutate, ar adera la moleculele de glicogen rezultand intr-o greutate de peste 50 de kilograme. Fara indoiala, stocarea energiei sub forma de grasime a servit omenirea inca din cele mai vechi timpuri, atunci cand sursele de hrana erau greu de obtinut.
Trigliceridele nu sunt stocate doar in tesuturile adipoase, ci si in tesuturile musculare, plasandu-se astfel in proximitatea locului de oxidare, in mitocondriile musculare. Trigliceridele intramusculare cumuleaza energie in valoare de aproximativ 2000-3000 de calorii, fiind o potentiala sursa de energie net superioara celei de glicogen, care insumeaza doar 1500 de calorii. Este dovedit stiintific ca trigliceridele intramusculare pot oferi energie pentru exercitii intense la mai putin de o treime din rata atribuita glicogenului muscular. In consecinta, un sportiv de anduranta nu va fi afectat de stari de oboseala in timpul antrenamentului, daca a ales dieta ketogenica ca stil alimentar.
Foto via.