Savarinele keto au iesit atat de aerate, lasand siropul sa intre perfect in bulele goale, incat astazi am decis sa incerc sa folosesc un aluat similar la o noua reteta de mucenici moldovenesti keto. La o adica, ce poate fi rau la un aluat aromat copt, insiropat? Mai ales cand nu are nici zahar ori cereale.
Ingrediente:
- 100 grame ketomix cozonac
- 150 ml lapte cocos
- 5 grame drojdie
- 5 grame inulina
- 50 grame eritritol
- 4 galbenusuri
- 1 ou
- 50 grame unt temperatura camerei
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 30 grame ketomix universal
- 200 grame nuca macinata
- 50 grame eritritol (sau alt indulcitor)
- scortisoara Ceylon
Intocmai ca la savarine, am facut o maia din laptele de cocos usor incalzit, drojdie, inulina si 20 grame ketomix cozonac. E incredibil rolul inulinei in hranirea drojdiei, asa ca va sfatuiesc sa nu sariti acest pas.


Intr-un bol mic, am mixat galbenusurile, oul si eritritolul cateva minute, pana cand s-a topit indulcitorul. Am adaugat coaja de lamaie si am turnat acest amestec peste maia. Am pus si restul de ketomix de cozonac si untul taiat cubulete, apoi am mixat aluatul 2-3 minute.
Intr-un vas, am pus cam 5-10 grame de ketomix universal si am turnat aluatul in el, lasand sa dospeasca inca 30 minute. Am pregatit o foaie de copt presarata cu restul de ketomix universal si am format cu degetele, fara a apasa prea tare (pentru a nu scoate aerul din aluat) cercuri pe care apoi le-am unit in tava, cu varfurile degetelor.

Am acoperit tava cu o punga de copt taiata (am facut practic o foaie din punga) si am lasat iarasi la cald 30 minute. Ulterior, am introdus tava, acoperita de folie, la cuptor, pe treapta de sus, la 170 grade. Atentie la distanta intre mucenici, cresc incredibil de mult datorita maialei keto (oare am voie sa ii zic maia?). Am lasat mucenicii la copt cam 50-55 minute, si cu 5 minute inainte de a-i scoate, am indepartat folia si i-am uns cu un cubulet de unt – sigur, e un pas optional, oricum vor fi insiropati.

Din indulcitorul ramas, scortisoara, poate chiar inca un strop de coaja de lamaie si 300 ml apa, am facut siropul. Am scufundat cu grija mucenicii in sirop si i-am presarat cu nuca. Enjoy!