Dupa o vara intreaga in care am iesit la plimbare cand nivelul de UVB era unul optim pentru sinteza de vitamina D, respectiv dimineata dupa rasarit si seara, dupa ora 17, in luna septembrie am modificat programul acestor iesiri in aer liber, astfel incat am imbinat utilul cu … utilul si am iesit la soare in jurul orei 12, pentru antrenament in parc, desculta. Pe masura ce inaintam catre sezonul rece, inclinatia Terrei face ca razele soarelui sa pice intr-un unghi tot mai ascutit in zona temperata, astfel incat sinteza nu mai are loc iar necesarul de vitamina D e ajutat de suplimente. Mi-am confirmat informatia aceasta instalandu-mi o aplicatie care imi arata nivelul UV per ore, in oras, si de cateva zile, mi-am inceput atat cura bi-anuala cu vitamina C (5 grame pe zi vreme de doua saptamani, o varianta cu eliberare prelungita, in 5 reprize) cat si pe cea de D3+K2 (10.000 UI D3 + K2 MK4). Detalii despre motivul pentru care, pe langa necesarul de vitamina D, suplimentam vitamina K2 găsești aici.
Dar nu e periculos sa te expui la soare?
Toate verile copilariei mi le-am petrecut la tara, intr-un sat de campie in care in iulie nu era o raritate temperatura de 35+ grade la umbra. De la nivelul celor 8 clase ale ei, mamaia stia una si buna: nu iesi la joaca decat dupa ora 16. In mod natural, instinctul ei, nealterat de postari alarmante de pe retelele sociale, coincidea cu momentele ideale in care ar trebui sa ne expunem vara la soare. Nu o stiu pe bunica altfel decat bronzata pe fata si pe brate, cu riduri adanci pe frunte, incercand sa isi faca sprancenele streasina ca sa isi apere ochii de razele stralucitoare. Ochelari de soare? Creme UV? Hah! Nu, niciuna din ele, doar instinct. Caci ce nu iau in calcul cei care ne recomanda sa ne ferim de soare, de insasi astrul care a facut posibila aparitia vietii, e ca desi traim intr-o era puternic influentata de media, inca avem instinctul mostenit. Inca realizam cand e cazul sa iesim sau nu la plimbare, in lunile dogoritoare de vara. Nu cred ca natura e facuta sa ne ucida, daca o respectam. Din contra! Ne permite sa ne adaptam (vezi sinteza de melanina in zonele tropicale si subtropicale, ca sistem de aparare al pielii) si sa traim in continuare in armonie cu ea.
Remarci poate, in imaginea de mai jos, cum, paradoxal, incidenta melanomului la nivel global nu e in zonele cu nivel ridicat de UV, ci mai degraba in zonele temperate si, as adauga, in zonele in care consumul de alimente procesate este unul ridicat. Sigur, sunt doar corelatii facute de o serie de medici, precum MD Ken Berry (The lies my doctor told me) care merita a fi studiate. Caci o voi spune de fiecare data cand voi avea ocazia: suntem un tot unitar si nu va fi relevant vreodata sa fim priviti pe bucati care se pot dovedi a fi irelevante.
La inceput de secol XX, Hess si Unger au aratat ca expunerea la soare a copiilor cu rahitism le imbunatateste acestora starea, iar ulterior au expus la soare alimentele, dovedind ca ajuta in tratamentul antirahitism. Revin un pic la mamaia si la mesele luate zilnic, fara exceptie, in curte. Locuitul la bloc nu imi permite sa mai fac asta, insa in fiecare weekend incerc sa ies la masa undeva la soare, chiar daca asta inseamna sa rontai creveti pe o banca.
Necesarul de vitamina D
Vitamina D este un precursor hormonal important in mentinerea unui nivel sanatos al calciului in organism. Deficienta acestuia duce la hipocalcemie si defecte in mineralizarea osoasa. De asemenea, este asociata cu risc crescut de aparitie a unor boli autoimune, a unor tipuri de cancer, a accentuarii depresiei precum si a sindromului metabolic. Intrucat este o problema la nivel global, deficitul de vitamina D este tratat cu doze mari sau foarte mari, iar cazurile de supradozare cu vitamina D sunt pur anecdotice si apar in situatii de sinteza endogena, ca urmare a asocierii cu probleme congenitale ori alte patologii.
Take at home info: e dificil sa supradozezi vitamina D din surse exogene si nu trebuie sa te sperie capsulele de peste 2000 UI. Doze intre 5000 UI-10.000 UI sunt considerate sigure in studiile de peste ocean, si cum eu cred foarte tare in raspunsul individual, cred ca ideal este sa testezi la inceputul sezonului rece, sa folosesti doza recomandata o vreme, apoi sa restestezi. Daca modificarile sunt insignifiante, logica ne spune ca poate fi indicata o crestere a aportului exogen de D3. Atentie insa si la sursele alimentare. Daca iei ulei din ficat de cod, trebuie sa stii ca o lingura contine pana la 1400 UI vitamina D, iar 100 grame somon salbatic are aproape 500 UI.
Un alt aspect important al suplimentarii cu vitamina D, sustinut inclusiv de medici, este ca aceasta nu se alatura suplimentelor de calciu, atat timp cat nu exista un deficit al calciului ionic. Este clar ca avem nevoie de calciu in fiecare zi, intrucat este implicat in nenumarate procese, de la transmisie neuronala pana la mentinerea sanatatii vaselor sangvine, insa e ideal ca sursa acestuia sa fie alimentara. Pestele in conserva (sardine, sprot etc), spanacul, kale, semintele de susan, precum si branzeturile sunt surse care pot acoperi fara probleme necesarul de calciu al unei zile.