Intr-un borcan de Nutella, cumparat de pe o straduta laturalnica de la marginea orasului Milano, de la un magazin tipic italienesc, cu ferestre largi si jamboane enorme care imi faceau cu ochiul in vitrina, am gasit fericire. Mancasem Nutella si acasa, dar totusi nu era aceeasi. Si atunci mi-am dat seama ca fericirea adevarata, pentru copilul din mine, se gaseste peste hotare. O fericire cremoasa, cu un gust pregnant de alune usor prajite… dar total in neconcordanta cu dieta keto. Ca de fiecare data, mi-am luat inima in dinti sa o aduc eu in stadiul in care pot savura gustul ala divin fara sa rup usa salii de fitness, din sentimente de vinovatie, dupa.
Ingrediente:
- 300 grame alune de padure crude
- 50 grame cacao neagra
- 1 lingura ulei de cocos
- indulcitor LC
- esenta de vanilie
Am aurit alunele in tigaie pana cand uleiurile din ele au inceput sa raspandeasca un miros dulce-amarui. Le-am curatat de coaja intre palme, apoi le-am turnat in blender. Va trebuie un blender cu o putere de minim 700w, sa nu ziceti ca nu v-am spus. Le-am tocat la viteza mare, cu pauze din 10 in 10 secunde, pentru a nu incinge compozitia. Am adaugat pudra de cacao si indulcitorul atunci cand alunele s-au transformat intr-o pasta cremoasa. La final, am turnat uleiul de cocos si esenta de vanilie si am mai apasat butonul blenderului de cateva ori, pentru omogenizare. In acest pas, Nutella keto a noastra este usor lichida, dar frigiderul o va transforma intr-o crema tartinabila absolut fabuloasa. Se poate pastra, la nivel ipotetic (cum sa rezisti sa nu stai cu lingurita in borcan?) pana la 2 saptamani la rece, grasimile din compozitie impiedicand-o sa se altereze.
Buna ziua, ce inseamna indulcitor LC? ce fel de indulcitor recomandati pentru aceste retete keto? multumesc
Buna Irina, este vorba despre indulcitor low carb. Am pus o denumire generica intrucat sunt o serie de variante pe care le utilizam. Poti folosi Stevia fara glicerina (Dulcostevina) sau eritritol.
Putem folosi si Tagatesse aici? Am s-o incerc neaparat pt ca fiu-miu e fan Nutella si imi pare rau sa-l restrictionez atata.
Poti sa utilizezi ce vrei tu ca indulcitor 🙂
Am cam abuzat de reteta asta lately (cu tot cu tagatesse) .. am un pont de adaugat: tagatoza nu dizolva in crema de alune orice i-ai face..si ajunge sa crantzane. Sfatul meu este sa se topeasca tagatoza in uleiul de cocos, iar dupa ce se mai raceste sa se adauge peste restul compozitiei.
Multsu, love :*
Buna Cristina! Iti urmaresc site-ul de cateva luni de cand sunt keto si iti multumesc foarte foarte mult pentru informatiile pe care le oferi aici. Sunt foarte utile, prietenoase si usor de citit.
Intamplarea face ca tocmai azi sa fi facut aceasta reteta de nutella (asemanatoare dar luata din alta parte) care, din experienta proprie, lasata in frigider ceva timp nu se ingrosase destul de mult si avea si textura grea de unt de arahide (greu de mestecat). Am incercat sa pun unt (jumatate de pachet, aprox. 80-90g) si bagat iar in blender si a fost o schimbare miraculoasa si la textura (mai usoara, mai cremoasa) si s-a si facut fix ca o nutella din comert, asa, chiar buna si de mancat cu lingurita (cat de sanatos ar fi sa fac asta) chiar daca ulterior am pus-o intre niste clatite americane si a iesit un super tort. M-am gandit ca poate ajuta si poate merita incercat mai ales daca mai patesc si altii ca mine.
Iti multumesc din nou pentru site-ul tau minunat! 🙂