Iubesc conopida dar ma ingrozeste gandul de a pregati de fiecare data orez de conopida sau alte feluri de mancare keto dintr-o conopida proaspata, intrucat, nu stiu cum e la voi, insa la mine se face dezastru. Cu fiecare taietura in conopida crocanta, sar bucatele in toate directiile, resturi de frunze ajung pe sub masa, firimituri aproape invizibile invadeaza tot spatiul in care gatesc. Asa ca astazi m-am incumetat sa fac o tona de orez de conopida dar si cateva pungi de buchetele vidate, pe care le voi gati la sous vide pentru piure.
Am desfacut 4 conopide mari, probabil aproximativ 8 kilograme dupa ce le-am taiat cotoarele. Aproximativ 2 treimi le-am maruntit in robot, obtinand ceea ce putem denumi, datorita aspectului, orez, si am portionat in pungi de 400 grame, cantitate ideala pentru 2 portii. Restul le-am vidat in pungi speciale si am introdus totul in congelator, pentru perioada urmatoare. Avantaj eu, am facut doar astazi ordine dupa macelarirea conopidelor.
Beneficiile consumului de conopida
- Este hipocalorica. Cu doar 25 calorii/100 grame, conopida este un aliment versatil, care poate fi transformat in orez, piure, supe crema, poate fi adaugata in ciorbe cu afumatura ori poate fi coapta la cuptor cu diferite condimente, ca garnitura.
- Are caracter antioxidant. O portie de conopida ofera aproape 80% din necesarul zilnic de vitamina C si aproximativ 20% din necesarul de vitamina K.
- Promoveaza sanatatea sistemului cardiovascular. Sulforafanul, un compus care exista in crucifere, e asociat cu o buna sanatate a vaselor sangvine, iar unele studii arata ca acesta are rol protector impotriva aterosclerozei si a HTA.
- Este satioasa. Continutul sau de fibre face ca aceasta legume sa confere satietate pe un termen lung, pe parcursul unei zile.
Cum poti pregati conopida
- Piure – fiarta si mixata cu unt, sare, piper, nucsoara, pudra de usturoi si optional smantana
- Orez de conopida – tras in tigaie in unt sau ulei de masline
- Steak de conopida – felii mari, de 1 cm grosime, unse cu ulei de masline, usturoi si paprika afumata, coapte pe foaie de copt la 200 grade 30 minute
- Supa crema – fiarta, mixata cu unt, lapte de cocos, turmeric, scortisoara, usturoi, servita cu bacon
- Popcorn de conopida – buchetele mici, tavalite prin ulei de masline, paprika afumata, parmezan, ,migdale macinate, apoi coapte la cuptor la 200 grade 20-25 minute.
- Chiftele/burgeri de conopida – maruntita precum in varianta de orez de conopida, amestecata cu oua, branza rasa, faina de migdale/cocos, coapte la cuptor sau prajite.