Nu le poti avea pe toate, iar ceea ce cred ca lipsea in dieta ketogenica, ca aliment pur confortabil, erau niste paste keto de casa. Sigur, exista shirataki, dar eu niciodata nu m-am impacat cu gustul cauciucat. Peste ocean, exista inclusiv in comert versiuni de paste, insa din cauza adaosului de gluten, le pot considera doar low carb. In plus, caracterul inflamator, precum si digestibilitatea scazuta a acestei proteine nu o face dezirabila in general.
Am testat prima data reteta de paste keto de casa cand am creat Ketomix Universal. Au iesit perfecte, dar usor calorice. Astazi am adus reteta in termeni prietenosi la mai putine calorii, fara a face rabat de la textura si gust. Ba chiar, as indrazni, am obtinut un aluat mult mai elastic.
Ingrediente:
- 2 oua
- 1 lg ulei masline
- 50 grame KetoMix Universal
- 3 grame xanthan
Ca sa ne lamurim din start, nu am pus sare, intrucat sarea se pune in apa, la fiert. Intai, am pus in robot ouale cu 40 grame ketomix si le-am amestecat bine, pana cand s-a format un aluat faramicios. Am adaugat uleiul de masline, am mixat in continuare inca 2 minute, apoi am presarat pe blatul de lucru cele 3 grame de xanthan. Am scos aluatul din robot si am framantat 5-6 minute, asigurandu-ma ca absoarbe tot xanthanul.
Cele 10 grame de ketomix ramase le-am presarat pe blatul de lucru si am inceput sa intind aluatul. Datorita xanthanului, dar si a unei bune proportii de konjac din mixul de faina, aluatul devine elastic si se poate intinde extrem de subtire.
Am taiat foaia de paste keto la accesoriu de spaghete de la KitchenAid. Poate fi, la fel de bine, portionata la aparat de paste manual ori cu ajutorul unui cutit bine ascutit, precum faceau bunicile noastre. Nu o sa spun ca nu conteaza forma si grosimea, caci altfel nu mai aveau italienii zeci de feluri de paste, nu?
Pastele keto astfel obtinute se presara pe o foaie de copt si se lasa la uscat 4-8 ore. Se pastreaza in acest fel in frigider cateva zile. Enjoy!