In urma cu mai bine de doua decenii, Departamentul American pentru Agricultura (cunoscuti la nivel mondial ca USDA) a creat unul dintre cele mai recognoscibile simboluri ale nutritiei la nivel mondial: piramida nutritionala. Cu o baza in care se recomanda cu caldura portii bogate de carbohidrati, de la cartofi pana la paste si paine, si un timid varf din care poti picura cativa stropi de ulei vegetal sau grasime animala, Piramida Alimentara a fost valabila in formatul ei initial pana in 2005, cand USDA a schimbat-o cu Piramida Mea (My Pyramid), un sistem de referinta in care, pentru prima data, se punea accent si pe miscare. Principiile noi piramide nu difereau mult, cu mentiunea ca termenul de „portii”, destul de ambiguu, a fost inlocuit cu gramaje. Anul 2011 a venit cu o schimbare majora pentru nutritie, tot din partea USDA, care a nascocit „farfuria alimentara” (My Plate), in cadrul careia lactatele sunt puternic marginalizate.
Piramida alimentara keto este opusul sistemului initial propus de USDA, baza acesteia fiind compusa din proteine animale provenite din carne, oua, peste si branzeturi, treapta urmatoare fiind ocupata de oleaginoase si uleiuri sanatoase. Legumele verzi, pline de fibre si sarace in carbohidrati, ocupa si ele un loc deosebit de important, in timp ce fructele de padure putin glucidice, precum cele de padure, si legumele rosii (acestea au tendinta sa contina mai multi carbohidrati, prin urmare se consuma doar ocazional) ocupa varful piramidei. Asadar, carbohidratii nu sunt marginalizati definitiv, insa sursele din care ii ingeram sunt reprezentate doar de anumite fructe si legume.
O dieta ketogenica corecta se tine consumand aproximativ 70-75% din calorii in forma lipidelor, 20-25% proteine si maxim 5% carbohidrati. Procentele primilor doi macronutrienti pot varia in functie de activitatile fizice, dar si de scopul final al fiecaruia.