Reglarea hipertensiunii arteriale cu ajutorul dietei ketogenice

Hipertensiunea este o problema tot mai comuna in prezent. Conform statisticilor, o treime din persoanele adulte intampina cresteri ale tensiunii arteriale si, desi se poate sa nu existe simptome, netratarea acestei afectiuni poate duce la atacuri de cord. Ceea ce multa lume nu stie este ca pastilele destinate reglarii hipertensiunii nu sunt necesare si ca aceasta poate fi normalizata doar prin schimbarea stilului alimentar.

Dar ce inseamna hipertensiunea? Ei bine, o tensiune normala, specifica unei persoane sanatoase, nu trebuie sa depaseasca 120/80 (unde 120 e presiunea sistolica si 80 presiunea diastolica). Atunci cand aceasta depaseste 140/90, masurata in cel putin 3 momente diferite, se poate discuta despre hipertensiune. Aceasta este, din pacate, apanajul occidentalilor, populatie cu probleme de supraponderalitate si o dieta bogata atat in carbohidrati cat si grasimi, cu valori nutritionale aproape nule.

Ca si colesterolul ridicat, hipertensiunea poate precede o serie de boli, prin urmare nu trebuie neglijata. Insa, din acelasi paralelism, este de subliniat faptul ca in niciunul din cazuri nu s-a dovedit ca tratamentul medicamentos rezolva vreuna din cele doua probleme definitiv. In schimb, trecerea la o dieta saraca in hidrati de carbon a dovedit, in studii clinice (1, 2, 3), ca hipertensiunea, asociata de cele mai multe ori si unui nivel ridicat de LDL si trigliceride, se poate normaliza doar din alimentatie.

Prima recomandare a unui medic in cazul unei tensiuni ridicate este renuntarea la sararea alimentelor. Totusi, studiile au aratat ca e mai important un aport mai ridicat de potasiu in organism decat scaderea aportului de sodiu. De altfel, s-a concluzionat ca restrictionarea aportului de sodiu in organism este asociat cu o crestere a nivelului de colesterol total, dar si cu o mortalitate mai ridicata in cazul bolilor cardiovasculare.

Ce alimente poti consuma?

Alimentele bogate in magneziu si potasiu, care duc la scaderea tensiunii arteriale, precum nucifere, supa de oase sau frunze (spanac, stevie, salate), sunt compatibile cu dieta ketogenica si nu trebuie sa iti lipseasca din meniurile saptamanale.

De asemenea, nu te priva nici de alimentele bogate in vitamina K2. Desi nu se discuta prea mult despre aceasta, unele studii evidentiaza ca aceasta este unul dintre cei mai importanti nutrienti intr-o dieta sanatoasa, care ajuta prevenirea unor boli precum hipertensiunea. Vitamina K previne calcifierea vaselor de sange si o putem gasi in alimente precum ghee, unt grass fed sau branzeturi maturate.

Pestele gras, bogat in Omega 3, este o alta recomandare benefica in cazul hipertensiunii arteriale. Prin extensie, suplimentarea cu ulei de peste reduce atat presiunea sistolica cat si pe cea diastolica.

 

Concluzii

Frecvent intalnita in lumea occidentala, hipertensiunea arteriala este o problema medicala cu efecte negative pe termen lung, care poate fi tratata doar prin schimbarea alimentatiei. Dieta ketogenica si in general dietele sarace in carbohidrati sunt optiuni excelente pentru a reduce tensiunile sistolica si diastolica, mai ales prin prisma micronutrientilor cu care vin alimentele specifice.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+