Dupa un fasting extins de 50 de ore, documentarea acestui articol a venit natural. Claritatea mentala pe care ti-o confera perioadele de post negru in cadrul dietei ketogenice este departe de a fi singurul avantaj. Restrictia calorica, pana nu de mult blamata, ajuta la regenerarea celulara a organismului si la prelungirea unei vieti de o calitate ridicata. Aditional, o serie de studii au demonstrat ca reduc incidenta unor boli specifice unei categorii de varsta mai inaintate, precum cancerul, diabetul, bolile neurodegenerative si cardiovasculare.
Mai multe studii recente au verificat potentialul restrictiei calorice ca terapie adjuvanta in cazul chimioterapiei, radioterapiei si imunoterapiilor. Desigur, o restrictie calorica continua este dificil de aplicat in cazul pacientilor ce sufera de cancer, insa exista o serie de alternative, precum postul intermitent, suplimentele ce mimeaza infometarea (oxaloacetatul) sau dieta ketogenica. In prezent, sunt in desfasurare mai multe studii clinice al caror scop este demonstrarea eficientei restrictiei calorice, sub o forma sau alta, asupra unor tipuri de cancer specifice.
Intr-un studiu realizat pe soareci de laborator, s-a testat ipoteza conform careia restrictia calorica poate inhiba cresterea celulelor canceroase MC38 (cancer de colon). Dupa injectarea soarecilor din grupul de studiu cu aceste celule, un grup de 30 dintre acestia au primit o dieta bazata pe restrictie calorica (30% RC). In raport cu grupul de control, soarecii aflati in RC au prezentat o scadere a volumului tumorii, scaderi in greutate si implicit a masei de grasime, a hormonului IGF-1 (hormon de crestere), a leptinei, insulinei, si in acelasi timp au prezentat o crestere a adiponectinei (hormon cu efect antiaterogenetic, antiinflamator, cardioprotectiv si regulator insulinic).
Restrictia calorica duce la activarea AMPK, o enzima care amplifica catabolismul si inhiba metabolismul anabolic, lucrand in opozitie de mTOR (care promoveaza cresterea celulara, limiteaza autofagia). Activarea AMPK ca raspuns la restrictia calorica rezulta intr-o crestere a apoptozei (moartea programata a celulelor) in cadrul tumorilor intracraniene, in timp ce celulele sanatoase sunt protejate. Axa AMPK/mTOR controleaza, de asemenea, si autofagia, un proces prin care macronutrientii si componentele celulare sunt descompuse in molecule utilizate in diverse procese in organism. In conditii de restrictionare calorica, activarea AMPK stimuleaza cresterea autofagiei pentru a recicla componente celulare, si ofera substratul necesar metabolismului si homeostaziei (n.a. starea de mentinere a echilibrului static in organism).
Autofagia poate functiona, la nivel teoretic, atat in favoarea, cat si in defavoarea cancerului. Astfel, prin prevenirea acumularii toxice de proteina si organite (parti componente ale celulelor) afectate, autofagia limiteaza stresul oxidativ, deteriorarea cronica a tesuturilor si semnalele oncologice, suprimand asadar aparitia cancerului. Ne este sugerat in acest mod rolul vital al stimularii autofagiei in preventia cancerului. In contrast insa, unele tipuri de cancer induc ele insele autofagia si sunt dependente de aceasta pentru supravietuire. Intrucat raspunsurile sunt departe de a fi clare referitor la care sunt caile exacte alese de tumorile canceroase pentru a prolifera, s-a incercat, cu succes, combinarea inhibarii autofagiei cu diete restrictionate caloric, aratand ca cele doua metode folosite impreuna duc la reducerea dimensiunii tumorii mai multe decat oricare dintre metode utilizata separat.
Mimarea restrictiei calorice
Intrucat postul negru intermitent sau extins ori restrictia calorica pot ridica probleme la anumiti bolnavi de cancer, s-a gasit o alternativa neinvaziva in mimarea restrictiei calorice prin administrarea de suplimente.
- Rapamicina (inhibitor mTOR) a prezentat in cadrul studiilor de laborator capacitatea de a mima efectele anti-cancer date de restrictia calorica, aratand in acelasi timp ca sensibilizeaza o serie de tipuri de cancer la chimioterapie si radioterapie.
- Metformin, prin capacitatea sa de a activa indirect AMPK, reduce glicemia si secretia insulinica la niveluri similare cu cele provocate de restrictia calorica (intr-o dieta saraca in carbohidrati). Ca terapie de sine statatoare, acesta inhiba dezvoltarea tumorilor in mai multe tipuri de cancer.
- Resveratrolul, despre care unii cercetatori cred ca sta la baza Paradoxului Francez, este luat de asemenea in considerare ca adjuvant in mimarea restrictiei calorice. Avand proprietati anti-inflamatoare si anti-angiogenetice (n.a. – Angiogeneza – capacitatea organismului de a da nastere unor noi vase sanguine), resveratrolul a aratat ca suprima dezvoltarea si cresterea unor anumite tipuri de cancer in studiile pre-clinice.
- Dieta ketogenica are in sine capacitatea de a mima efectele restrictiei calorice, prin trecerea la grasimi ca sursa primara de energie (fie ele endogene sau exogene). Astfel, stabilizarea glicemiei, reducerea secretiei de insulina sau a hormonului de crestere sunt doar cateva din elementele comune pe care dieta ketogenica le are cu restrictia calorica.
Potentialul restrictiei calorice este enorm si beneficiile acesteia au fost reliefate in nenumarate situatii. In cadrul unui azil de batrani din Spania, o restrictie calorica moderata a redus mortalitatea si incidenta bolilor cardiovasculare in grupul de studiu versus grupul de control, in timp ce locuitorii insulei Okinawa, recunoscuti pentru restrictiile calorice alimentare, prezinta o incidenta mai mica a bolilor cronice, precum si o rata mai mica a mortalitatii. In prezent, se afla in desfasurare cateva zeci de studii care urmaresc beneficiile restrictiei calorice sau ale mimarii acesteia in raport cu diferite tipuri de cancer, atat in ceea ce priveste preventia, cat si stoparea evolutiei bolii.