Am invatat toti ca diabetul este o boala nevindecabila. Ca poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicamentelor, dar nu va disparea niciodata de pe buletinul de analize. La inceputul acestei luni insa, cercetatorii de la Universitatea NewCastle au facut public un studiu conform caruia diabetul de tip 2 este reversibil.
Acestia au aratat, prin prisma subiectilor voluntari din cadrul studiului, ca diabetul de tip 2 este determinat de acumularea de grasime in pancreas. Pierderea unui singur gram de grasime din pancreas insa duce la suprimarea acestei boli.
In cadrul studiului clinic, 18 persoane cu diabet de tip 2 si 9 persoane nediagnosticate cu aceasta boala au fost masurate din punct de vedere al greutatii, nivelului de grasime din pancreas si al raspunsului la insulina, inainte si dupa operatiile bariatrice la care au fost supusi. Pacientii cu diabet de tip 2 fusesera diagnosticati, in medie, in urma cu 6.9 ani, toti primind diagnosticul in urma cu maxim 15 ani.
Subiectii cu diabet de tip 2 aveau toti niveluri ridicate de grasime in pancreas.
Participantii la acest studiu au fost selectati pentru efectuarea unei operatii de bypass gastric impotriva obezitatii, fiind masurati inaintea operatiei si la opt saptamani dupa aceasta. Dupa operatii, celor 18 participanti cu diabet de tip 2 li s-a intrerupt imediat tratamentul medicamentos.
Ambele grupuri au pierdut aproximativ aceeasi greutate, circa 13 procente din greutatea initiala. Un aspect foarte important, grasimea din pancreas nu a scazut la non-diabetici insa a ajuns la un nivel normal la pacientii cu diabet de tip 2.
Acest lucru arata ca grasimea in exces din pancreas este specifica diabeticilor si joaca un rol critic, impiedicand productia normala a insulinei. In momentul indepartarii acestei grasimi in exces insa, secretia insulinica a revenit la niveluri normale. Mai simplu spus, cei 18 subiecti au incetat sa mai aiba diabet.
„Daca intrebati cat e necesar sa slabesti ca sa faci diabetul sa dispara, raspunsul este un gram! Dar acel gram trebuie sa fie din pancreas. In prezent, singura maniera de a obtine acest lucru este prin restrictie calorica prin orice mijloace – operatie sau dieta.” – Prof. Taylor
In cazul pacientilor care au inceput studiul cu diabet de tip 2, nivelul de grasime din pancreas (trigliceridele pancreatice) au scazut cu aproximativ 1.2% in cele 8 saptamani. Desigur, masuratoarea a fost executata cu aparatura speciala si foarte exacta, cu rezonanta magnetica. Avand in vedere ca un diabetic are aproximativ 50 ml grasime in pancreas, acest lucru s-a tradus prin aproximativ 0.6 ml de grasime.
In cazul pacientilor fara diabet, nu au aparut deloc schimbari in volumum de grasime pancreatica, acest lucru demonstrand ca ridicarea nivelului de trigliceride pancreatice este specific diabeticilor. De mentinut ca difera enorm de la un individ la altul cata grasime poate tolera in pancreas inainte de a dezvolta bianet de tip 2.
Sa privim altfel diabetul de tip 2!
In mod normal, diabetul de tip 2 a fost considerat o boala progresiva, controlata de dieta intai, apoi de pastile, si care in cele din urma poate necesita doze injectabile de insulina. Acum insa, reversibilitatea diabetului devine o banalitate.
In prezent, afecteaza 9 procente din populatia globala, si desi pana in anii ’70 era o boala specifica strict adultilor, tot mai multi copii si adolescenti o dezvolta, prin prisma alimentatiei. Diabetul cauzeaza eliberarea brusc a unei cantitati prea mari de glucoza in sange, din cauza faptului ca pancreasul nu produce suficienta insulina – un hormon responsabil cu scindarea glucozei -, coroborat cu rezistenta la insulina, o boala in cazul careia organismul raspunde deficitar la insulina.
Dieta ketogenica este una dintre solutiile cele mai la indemana in ceea ce priveste diabetul de tip 2, prin prisma normalizarii glicemiei. Alaturata unei restrictii calorice, aceasta duce la o pierdere in greutate sanatoasa, fara riscuri.
Cat costa operatia de scoatere a grasimii din pancreas ?