Rolul fructozei in epidemia de obezitate

Pe o planeta cu o populatie in continua crestere, procentul celor care sufera de diferite grade de obezitate s-a triplat din 1975, din varii motive: dezvoltarea la scara larga a produselor low fat, care au fost imbunatatite pentru palatabilitate cu diferite forme de zaharuri, diminuarea nivelului de activitate fizica odata cu dezvoltarea modalitatilor de deplasare, dar si prin aparitia formelor statice de petrecere a timpului liber (jocuri, programe tv etc) si expunerea vizuala agresiva a unor produse cu un continut caloric bogat si prea putin nutritive.

Daca acum cateva decenii produsele „fara zahar” erau indulcite cu indulcitori de sinteza, precum aspartamul, zaharina sau acesulfam-k, ultimii ani au dus la aparitia unei game largi de produse etichetate „fara zahar adaugat” care nu contin indulcitori de sinteza, insa sunt indulcite cu cantitati ridicate de fructoza concentrata. Pe etichete, puteti gasi fructoza sub urmatoarele denumiri: sirop de porumb, sirop de agave, sirop de artar, concentrat din suc de mere, concentrat din suc de struguri etc. Insa cati dintre noi citesc mai departe de promitatorul „FARA ZAHAR ADAUGAT”?

Un articol publicat in august in revista Nature.com sugereaza ca fructoza imbunatateste gradul de absorbtie al nutrientilor la nivel intestinal, prin marirea suprafetei de absorbtie, promovand astfel obezitatea. Practic, nu consumul in sine de fructoza duce la acumularea de kilograme, ci efectele metabolizarii acesteia.

Metabolizarea fructozei

Metabolismul fructozei consumate incepe la nivelul epiteliului intestinului subtire, unde fructoza este transportata de un transportor (GLUT5) si este fosforilata (NA: se ataseaza de un rest fosfatic) de ketohexokinaza, pentru a forma fructoza 1-fosfat, care se acumuleaza in celule. Ketohexokinaza „curata” intestinul subtire de fructoza atunci cand aceasta este consumata in cantitati micute. Cand consumul de fructoza depaseste 1 gram/kilocorp (de ex. aproximativ 3 mere in cazul unui adult de 55 kg (aproximativ 400 grame, calculat mar Granny Smith) SAU 400-500 ml bautura racoritoare, rata de absorbtie si preluare a fructozei de la nivelul intestinului subtire este coplesita, ducand la concentratii mari de fructoza in ficat si in microbiom. Ce se intampla insa pe termen lung, daca mentinem obiceiul de a manca intr-o singura priza alimentare cantitati mari de fructe ori de alimente imbogatite de fructoza?

Ipoteza fructoza->obezitate

O echipa de cercetatori a propus ideea conform careia suprafata de absorbtie a fructozei de la nivelul intestinului subtire se mareste sub consum continuat pentru a proteja ficatul. Intr-un studiu efectuat pe soareci, s-a demonstrat ca fructoza imbunatateste rata de supravietuire a celulelor intestinale si ca duce la cresterea vililor intestinali (NA: asperitati prezente pe interiorul intestinelor, la nivelul carora are loc absorbtia principiilor alimentare). Cresterea vililor intestinali duce practic la cresterea gradului de absorbtie al nutrientilor si implicit la obezitate.

Metabolizarea hepatica a fructozei favorizeaza lipogeneza (excesul de fructoza consumat se transforma in trigliceride). In plus, ingestia acesteia nu duce la cresteri foarte mari de glicemie, prin urmare nu avem o sinteza de insulina corespunzatoare, care ar fi responsabila cu stimularea cresterii nivelului de leptina (hormonul satietatii). Cerc vicios, nu? Mancam cantitati ridicate de fructe ori bem bauturi indulcite cu indulcitori pe baza de fructoza, insa nu ne simtim satui, si la scurt timp mancam iarasi. Poate, de aceasta data, masa aleasa este una foarte bogata caloric. Intelegi acum cum se leaga toate?

Despre alegeri si echilibru

Nu trebuie sa pleci de la premisa ca un consum de fructe da predispozitii de ingrasare. Fructele locale, de sezon, sunt alegeri bune in cantitati mici (o portie de fructe inseamna in general intre 100 si 150 grame). Se recomanda consumul lor in forma naturala, nicidecum stoarse ori pasate, si, as adauga eu, fructele ar trebui consumate in prima parte a zilei, pentru ca nu ai nevoie de energie rapida inainte de somn, nu?

In schimb, consumul ridicat de bauturi carbogazoase (chiar si zaharul este 50% fructoza), de smoothies, de prajituri indulcite cu sucuri concentrate din fructe nu poate fi benefic, mai cu seama unei societati tot mai putin activa fizic.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

2 comentarii

  1. Buna ziua!
    Un gram de fructoza per kilogram? Dar 400 de gr de mar granny are 20 de grame de fructoza.

    Pt cei paleo cu 100 gr de carbs pe zi crezi ca 1 banana mica si 150 de gr de fructe de padure sunt prea mult dpdv al frructozei?

    • 100 grame mar granny smith are cam 15 grame carbohidrati, majoritar fructoza. Calculul oferit e de 1 gram fructoza per kilogram greutate corporala.
      Vis a vis de paleo, eu sigur m-as raporta la fructe locale, nu la cele exotice precum bananele, cu un continut ridicat de fructoza.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+