Vacantele copilariei mele erau petrecute la bunica la tara, iar rasfatul culinar era de obicei sarat. Chiar si cand facea branzoaice, de pilda, le umplea cu branza sarata si doar le pudra cu zahar. Placinta de dovleac nu avea zahar, in schimb continea piper, asa ca nu e cu mirare ca gustarile mele preferate nu sunt dulci, ci sarate. Asa se face ca aceasta nu e prima varianta de saratele keto cu branza, dar cu siguranta e speciala.
Ingrediente:
- 5 galbenusuri
- 200 grame telemea oi/capra/vaca
- 90 grame unt rece
- 150 grame faina migdale
- 50 grame ketomix universal
- 1 legatura patrunjel
Intai, am mixat galbenusurile cu branza rasa fin si cu untul, de asemenea razuit. Sigur, untul poate fi taiat cubulete mici, insa dandu-l pe razatoare l-am ajutat sa se incorporeze mult mai usor. Am adaugat apoi fainurile, toate deodata, si am mixat pana cand am obtinut un aluat compact, care se desprindea de vas. La final, am pus patrunjelul tocat. Acesta e optional si poate fi inlocuit cu busuioc, oregano uscat, rozmarin sau… nimic.
Am pregatit o foaie de copt pe care am modelat aluatul obtinut intr-o forma cat mai regulata, apoi am intins cu sucitorul o foaie de aproximativ 5 mm grosime. Grosimea poate fi si mai mare, daca preferi saratele cu interior usor moale si exterior crocant. Am taiat fasii de 1 cm latime si 3-4 cm lungime pe care le-am uns cu galbenus. Acesta e un pas optional, care doar confera un luciu frumos saratelelor. Am asezat saratelele keto cu branza in tava cuptorului, pe hartie de copt, apoi le-am copt aproximativ 15-20 minute la 170 grade, pana cand au devenit usor aurii pe margini. Enjoy!