Romanul, cand a adoptat sarmaua de pe meleaguri cu iz oriental, a strans-o cu patos in brate si a decretat-o mancare de sarbatoare. Craciunul sau Anul Nou fara sarmale e de neconceput in traditia noastra, si nu ar fi fost drept sa nu existe si o varianta de sarmale keto. Oameni suntem, nu?
Poate vei spune ca nu e mare lucru sa transformi clasicele sarmale in sarmale keto: renunti la orez si se intampla magia! Doar ca lucrurile sunt putin mai elaborate, intrucat rolul orezului, de a conferi pufosenie umpluturii, trebuie suplinit. Solutia noastra? Banala apa.
Ingrediente:
- 800 grame carne tocata amestec (30% grasime)
- 1 ceapa tocata
- o lingura bulion (30 grame)
- cimbru
- piper
- un pahar de apa rece
- varza acra
Intr-un castron mare, amesteca primele 5 ingrediente pana obtii o masa compacta. Adauga treptat apa, framantand continuu, pana obtii un aluat de carne pufos. Pe fundul unui vas de lut, pune varza tocata. Impatureste sarmalele si aseaza-le cat mai compact in vas. Acopera-le cu un alt strat de varza tocata, pune capacul vasului si introdu-l la cuptor, la foc mic, vreme de 3-4 ore. Dupa ce te-ai asigurat, spre final, ca varza este gatita, lasa-le inca 15 minute fara capac, la foc mediu.
In functie de necesarul de macronutrienti al fiecaruia, poti suplimenta cu grasimi servind fiecare portie cu smantana cu 30-32% grasime.