Am mancat de foarte putine ori savarine in viata, pentru ca, mica fiind, mi se parea ca e prea banala, are prea putine ingrediente. Sigur, acum gatesc aproape diametral opus. Ce am aflat insa e ca savarinele nu sunt nicicum prajituri simple. Iar niste savarine keto, cu atat mai putin. Au o serie de pasi – de scurta durata – care ajuta la obtinerea unui rezultat absolut delicios. Nu credeam ca o sa spun asta vreodata despre un desert, insa reteta de savarine keto e sigur in top 10 retete keto facute vreodata.
Ingrediente:
- 150 ml lapte migdale fara zahar
- 5 grame inulina
- 7 grame drojdie
- 20 grame ketomix cozonac
- 30 grame eritritol
- 1 ou
- 3 galbenusuri
- 80 grame ketomix cozonac
- 50 grame unt topit
- 1 lingurita coaja de portocala bio
- extract vanilie
- 60 grame eritritol
- 1 lingurita coaja lamaie
- 40 ml rom (bautura, nu esenta)
Sper ca nu v-ati descurajat doar citind lista de ingrediente, ca nu e cazul. Intai, incalzim usor laptele si il amestecam cu o furculita in bolul de mixer cu drojdia, inulina si primele 20 grame ketomix cozonac. Acoperim aceasta maia cu un prosop si o lasam la dospit 20 minute, ferita de curenti de aer sau frig. Inulina va hrani drojdia si maiaua va face bule, marindu-si volumul.
Intr-un bol, batem cu un tel indulcitorul, oul si galbenusurile pana fac spuma. Le adaugam peste maiaua din bolul de mixer, impreuna cu celelalte 80 grame ketomix cozonac, untul topit, extractul de vanilie si coaja de portocala. Mixam 2-3 minute si lasam iarasi la dospit 30 minute, la loc cald (eu am lasat bolul pe aragaz, cu cuptorul pornit).
Aluatul obtinut e moale si lipicios, asa ca l-am impartit in formele de savarina cu o lingura. Aici intervine a 3a dospire: am acoperit formele, asezate in tava de aragaz, cu un prosop curat si le-am mai lasat 20 minute.
Am introdus tava la cuptor, la 180 grade intai, cam 15 minute, si am scazut la 160 grade pentru urmatoarele 45 minute, verificand in ultimul sfert de ora – sunt rumenite cand sunt gata, aproape ca un cozonac. Se scot din forme, pentru a nu condensa, si se lasa la racit.
Cat s-au racit cojile de savarine keto, am facut siropul din 300 ml apa, indulcitorul ramas si coaja de lamaie. Am scufundat fiecare savarina in sirop 15-30 secunde, pana nu au mai iesit mici bule de aer – acestea sunt inlocuite de sirop in interiorul cojii de savarina.
Am lasat savarinele sa se racoreasca, apoi, cu o pensula, le-am uns cu rom. Le-am taiat capacel si le-am umplut cu frisca batuta. Fiind foarte aromate, pot fi consumate si fara frisca. Enjoy!