Aioli sau allioli este o maioneza de usturoi cu specific spaniol, pe care am gustat-o prima data acum cativa ani, intr-un restaurant local. Perfect pentru fructe de mare, peste ori alta proteina de origine animala, acest sos aioli era, la origine, keto friendly, intrucat se utiliza ulei de masline extravirgin. In prezent, spaniolii il fac cu ulei de floarea soarelui rafinat, poate si din motive de cost, dar si pentru a evita gustul pregnant al uleiului de masline. Evident, o dieta keto sanatoasa se tine cu limitarea grasimilor inflamatoare, prin urmare am utilizat un ulei de masline presat la rece.
Ingrediente:
- 4 catei usturoi
- 150 ml ulei masline
- 1 galbenus crud
- 1 lingurita mustar fara zahar
- sare
- 1 lingura suc lamaie
Pentru a obtine un sos aioli cremos, pisati usturoiul foarte fin, pana devine o pasta, intr-un mojar. Daca nu aveti, puteti utiliza coada unui sucitor de aluaturi. Adaugat peste usturoi galbenusul, mustarul si sucul de lamaie si omogenizati totul. Ulterior, procedati intocmai ca la o maioneza, turnand ulei in fir subtire in timp ce amestecati intr-o singura directie.
La final, condimentati dupa gust. Unele tipuri de mustar fara zahar sunt foarte sarate, astfel incat reteta de sos aioli nu va mai necesita si sare. Enjoy!
Cat timp rezista depozitat la frigider sau in congelator?
La congelator sosurile emulsionate nu se comporta ok, insa la frigider rezista pana la o saptamana.