Mananc rar ciorbe, dar m-am indragostit de supa de pui cu legume si tarhon intr-o zi teribil de friguroasa. Si a ramas in sufletul meu intiparita. Fiind o supa de iarna, aceasta contine, in mod normal, radacinoase, cartofi si mazare.
In ciuda ploii, ieri am fugit in piata Obor, pentru a gasi legumele potrivite astfel incat supa de pui cu legume si tarhon sa devina keto, fara a-si pierde din textura aproape cremoasa.
Ingrediente:
- 4 pulpe de pui superioare
- 4 linguri ulei de masline
- 100 grame ceapa tocata fin
- 200 grame dovlecel
- 200 grame dovleac placintar, cuburi
- 200 grame pastai galbene
- 1 ardei iute rosu
- 4 catei de usturoi zdrobiti
- 2 linguri de otet de cidru de mere
- 1 legatura de tarhon
- sare, piper
- nucsoara
- 500 ml smantana dulce 20% grasime
Pentru gust, dar si pentru ca e sanatos, am ales pui de tara, crescut traditional. Am prajit cele 4 pulpe de pui in uleiul de masline, incepand cu partea cu pielea. Le-am scos din oala, apoi am calit usor legumele taiate si curatate, condimentand cu sare, piper si nucsoara. Dupa 5 minute, am adaugat jumatate din legatura de tarhon, fara sa o toc, pentru a aromatiza uleiul de masline.
Am pus puiul peste legume, am turnat aproximativ 2 litri de apa plata, si am pus capacul, lasand totul sa fiarba la foc mic, aproximativ 2 ore.
Intr-un bol mare, am turnat smantana, am condimentat-o cu usturoiul zdrobit si cu sare, apoi am pus treptat din supa fierbinte, pentru a aduce smantana la o temperatura optima. Daca o adaugi direct in oala, riscul de a taia zeama este ridicat. Dupa ce am transferat cam jumatate din supa in smantana, amestecand continuu, am turnat continutul castronului in oala.
Am tocat restul tarhonului, l-am adaugat in oala, apoi am adaugat otetul si am lasat 30 minute ca aromele sa se intrepatrunda. Enjoy!