O dieta care presupune slabire duce intotdeauna, pe parcursul pierderii in greutate, la eliminarea unor minerale esentiale din corp. Sodiul, magneziul si potasiul sunt eliminate din organism odata cu apa pierduta, trebuind, prin urmare, inlocuite. Aceste pierderi sunt si motivul ametelilor aparute in perioada de adaptare la dieta ketogenica, dar si motivul caderii mai intense a firelor de par de pe scalp.
Daca suplimentarea cu sodiu este simpla, singurul lucru pe care trebuie sa il faci fiind sa sarezi mancarea cu un produs de calitate, precum sarea de Himalaya sau sarea de Guerande, in timp ce magneziul poate fi consumat sub forma de citrat, suplimentarea cu potasiu este redundanta (prin prisma unui continut ridicat de potasiu in cazul multora din alimentele permise in dieta ketogenica) dar si periculoasa.
Potasiul joaca roluri cruciale in organism, de la contractiile musculare pana la transmiterea semnalelor nervoase, si este utilizat, cu prescriptie medicala, in tratarea unei serii de probleme medicale, precum excesul de calciu in organism, hipertensiune, rezistenta insulinica, distrofie musculara sau diverse alergii. Atunci cand nu prezentati insa probleme de sanatate, suplimentarea cu pilule de potasiu poate crea probleme grave.
- Hiperpotasemia provoaca paralizii temporare si senzatii de slabiciune
- Nivelul de potasiu din sange este reglat in mod special de rinichi. Daca acestia nu functioneaza corect prin prisma unor probleme medicale, nivelul de potasiu poate creste rapid, cauzand probleme cardiace.
- Suplimentarea cu acest mineral, mai ales in dieta ketogenica, bogata in alimente ce au un continut ridicat de potasiu, poate cauza aritmii.
- Dat fiind faptul ca trateaza hipertensiunea, suplimentarea cu potasiu in cazul unei persoane cu o tensiune normala duce la hipotensiune.
- Doza recomandata de potasiu este de 3.5 grame pe zi. In dieta ketogenica, echivaleaza cu a consuma, intr-o zi obisnuita, 120 grame piure de rosii fara zahar adaugat, 200 grame fasole verde, 100 grame avocado, 200 grame ton, 250 grame cotlet de porc, 150 grame spanac si vreo 50 grame nuci. Se intrevad niste mese gustoase continand aceste alimente. Si nici nu depasesti 20 grame de carbohidrati pe zi.
- Excesul de potasiu din alimente nu este daunator, nefiind raportate cazuri printre persoanele sanatoase. Hiperpotasemia provocata insa de ingestia excesiva de suplimente provoaca unele din efectele adverse mai sus mentionate.
Punctul trei este gresit, nu dezinforma lumea. Dieta Keto este saraca in alimente ce au un continut ridicat si de aceea se impune uneori suplimentarea. Deci in dieta keto nu poti manca cartofi(bogati in potasiu etc). NU exista studii la ce ai scris, adica ai scris prostii!!!
Asa-i, cartofii, care nu sunt specifici europei, sunt chintesenta potasiului. Imi pare rau rau ca te contrazic, dar absolut orice planta verde are aport de potasiu. Daca am incerca sa fim mai putin violenti verbal pe internet, am trai intr-o lume mai buna.