Suplimente alimentare in dieta ketogenica. Colagenul

Suplimentarea unor micronutrienti se face in nenumarate situatii. Uneori e vorba strict de organismul nostru care nu ii sintetizeaza, si e necesar un aport extern, alteori de un deficit dat de alimentatie sau de diverse carente date de boli. Oricare ar fi situatia, este indicat sa o verificam anual, prin prisma unor analize. Sunt insa cazuri in care pot fi facute diverse cure cu anumiti macronutrienti, din perspectiva varstei, a anotimpului sau chiar a dietei.

Personal, iau putine suplimente alimentare, intrucat o persoana sanatoasa, cu o dieta sanatoasa, preia micronutrientii din alimentatie. Sunt insa momente in care o serie de nutrienti pot face o diferenta enorm si iti pot ajuta organismul sa lupte impotriva factorilor externi (virusuri, de pilda) sau chiar a imbatranirii.

 

Colagenul

Odata cu inaintarea in varsta, organismul nostru incepe sa produca tot mai putin colagen. Poate ai auzit termenul in reclamele cremelor antirid, insa stii exact ce este colagenul?

Colagenul este o proteina cu rol structural in alcatuirea pielii, parului sau incheieturilor organismului. Este, practic, tesutul care ne tine la un loc si nu permite sa ne… desiram :). Exista 16 tipuri de colagen, insa aproximativ 85% din cel existent in organism e compus din tipurile I, II si III, prin urmare vom discuta despre acestea.

 

 

O perioada, s-a considerat ca toate tipurile de colagen sunt secretate in tesutul conjunctiv, insa astazi, stim ca lucrurile stau diferit. O multitudine de celule epiteliale secreta insa diverse tipuri de colagen, participand la formarea uriasei structuri care confera tesuturilor elasticitate. Aditional, colagenul ajuta la inlocuirea celulelor moarte ale pielii.

Ca in cazul multor altor compusi vitali, secretia de colagen scade odata cu inaintarea in varsta si poate fi remarcata, in functie de perioada, prin aparitia ridurilor (dupa 30 de ani), pierderea elasticitatii pielii sau prin slabirea cartilajelor (dupa 50 de ani). Colagenul poate fi suplimentat si anterior aparitiei primelor semne, ca masura de preventie.

 

Beneficiile suplimentelor cu colagen

  1. Colagenul ajuta la reducerea ridurilor si la incetinirea aparitiei ulterioare a acestora. Uscarea pielii si fragmentarea retelei de colagen sunt semne ale imbatranirii pielii. Un studiu publicat in decembrie 2015 a aratat ca suplimentarea cu peptide de colagen au crescut elasticitatea pielii in doar 8 saptamani, rezultatele fiind mentinute dupa tratament peste 12 saptamani. Experimentul a demonstrat ca ingestia de peptide de colagen cresc productia de mucopolizaharide si colagen endogene.
  2. Reduce celulita in cazul femeilor afectate moderat de acest aspect inestetic al pielii. Un alt studiu, cu o durata de 6 luni, a demonstrat ca suplimentarea cu anumite peptide de colagen pe o perioada de 3-6 luni reduce semnificativ aspectul de coaja de portocala al pielii.
  3. Colagenul hidrolizat ajuta la cresterea tesuturilor articulatiilor, dar si la scaderea intensitatii durerii provocate de bolile articulare. In cazul sportivilor, un studiu realizat in 2008 a aratat imbunatatirea substantiala a problemelor de articulatii in randul acestora.
  4. Colagenul previne osteoporoza. Mai multe studii au demonstrat ca 10 grame de colagen hidrolizat consumat intre 4 si 24 de saptamani creste densitatea oaselor.
  5. Colagenul poate preveni aparitia vergeturilor. Suplimentarea colagenului duce, asa cum mentionam si anterior, la productia endogena de colagen, ceea ce confera elasticitate pielii.
  6. Colagenul poate ajuta la digestie. Cum, te intrebi? Nimic mai simplu: villii intestinali (un strat de perisori ce ajuta la digestia alimentelor) sunt formati din fibrile de colagen. Odata cu inaintarea in varsta, prin digestii repetate, acestia se tocesc, iar suplimentarea colagenului ajuta regenerarea acestora. Studiile au demonstrat ca, in cazul pacientilor cu sindrom de colon iritabil, concentratiile de colagen seric sunt scazute. Intrucat aminoacizii din colagen construieste tesutul colonului si a intregului tract digestiv, suplimentarea acestuia poate ajuta in tratarea problemelor gastrointestinale, inclusiv a sindromului colonului permeabil, sindromului de colon iritabil, refluxului, bolii Crohn sau colitelor.
  7. Colagenul ajuta in regenerarea parului si a unghiilor. Unghiile sunt alcatuite din keratina, colagen si minerale, asa ca e usor de inteles de ce suplimentarea acestuia le va conferi rezistenta.
  8. Colagenul sustine o dantura sanatoasa: dinti, gingii, intregul maxilar.
  9. Colagenul ajuta in echilibrarea hormonala a organismului. Acesta ajuta in echilibrarea insulinei, a cortizolului, estrogenului, melatoninei (promovand astfel si un somn mai sanatos), ba chiar si a hormonului de crestere (HGH).

 

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

4 comentarii

  1. Ce suplimente cu colagen recomandati? Am inteles ca gelatina de la Green Lakes este foarte buna, dar din pacate nu se gaseste in Romania.

    • Buna, Livia. Exista colagen hidrolizat si la noi, la Secom, dar poti comanda si de pe MyProtein.ro fara probleme, cu livrare in 5-10 zile (din UK).

    • Ciorba de oase, tendoane si ligamente, traditionalele racituri.

  2. Paul, cand e timp, sigur ca da, dar o adevarata supa de oase se face in peste 24 de ore.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+