CLA, sau acidul linoleic conjugat, a fost descoperit in urma cu cateva decenii de catre cercetatorii americani, in timpul unui studiu pe rumegatoare. Desi nu poate fi produs de corpul uman, se regaseste intr-o multitudine de alimente, precum untul, carnea de vita sau carnea de oaie (exclusiv de la animale hranite cu iarba), dar si incapsulat.
De-a lungul timpului, cercetarile au relevat ca acest acid gras, in combinatie cu o dieta corespunzatoare, duce la accelerarea arderilor, precum si la pastrarea musculaturii in timpul slabirii si la cresterea andurantei pe parcursul exercitiilor.
Un studiu publicat in editia din decembrie 2000 a Jurnalului de Nutritie a aratat ca CLA reduce masa de grasime, pastrand tesutul muscular. Conform dr. Michael Pariza, care a condus aceasta cercetare, grupul care a luat suplimente CLA a slabit in medie 2.8 kg, spre deosebire de grupul placebo. S-a concluzionat ca sunt necesare aproximativ 3400 de mg de CLA pe zi, pentru efecte benefice ideale asupra grasimii subcutanate si adipoase.
Desigur, niciun studiu nu va face dintr-un supliment alimentar un miracol. Nu exista pastile minune, asa cum nu poti slabi intr-un timp record, atata vreme cat ingrasatul s-a petrecut pe o perioada mai indelungata. Insa un astfel de supliment, alaturat unei diete, dar mai ales miscarii, poate accelera procesul de slabire, protejand in acelasi timp masa musculara.