Atunci cand decidem sa renuntam la vechile obiceiuri alimentare si sa le inlocuim cu unele sanatoase, noi pentru organismul nostru, pot aparea deficite de vitamine si minerale. De cele mai multe ori, acestea pot fi reglate strict din alimentatie, insa in anumite situatii, sunt necesare suplimentele alimentare.
Dintre acestea, cele mai importante categorii sunt vitaminele, mineralele, aminoacizii, enzimele, probioticele si probioticele, acizii grasi esentiali, primele doua avand o pondere de 50% din piata de profil.
Cel mai des utilizate dintre suplimente, respectiv vitaminele si mineralele, sunt necesare bunei functionari a organismului, fara a avea insa un rol energetic. Majoritatea dintre acestea nu pot fi sintetizate de catre organism, motiv pentru care trebuie intervenit din exterior.
Vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, ajuta la cresterea imunitatii, dar si la absorbtia fierului in organism. In dieta ketogenica, aceasta poate fi absorbita din alimente precum spanacul, patrunjel, conopida, ardei gras, sparanghel sau fructe de padure, toate fiind alimente permise.
Vitamina D, adjuvant in absorbtia calciului si a fosforului, este un compus liposolubil care se sintetizeaza in prezenta razelor soarelui. Nu este recomandata suplimentarea acesteia, intrucat excesul poate determina intoxicatie, caracterizata prin varsaturi sau insuficienta renala. Asadar, daca ai fost diagnosticat cu o lipsa de calciu si ti-a fost recomandata suplimentarea acestuia, nu alege o varianta de calciu cu vitamina D, ci una simpla, si incearca sa petreci cat mai mult timp in aer liber, pentru a determina fixarea acestuia in oase.
Calciul, mineralul cu cea mai mare proportie din corpul nostru, prin prezenta sa in structura oaselor, intervine inclusiv in contractia musculara si conducerea nervoasa. In dieta ketogenica, acesta poate fi absorbit din alimente precum branzeturi maturate, smantana, seminte de susan, tahini sau legume verzi.
Vitamina B9 (cunoscuta sub numele de acid folic) are un rol crucial in diviziunea, cresterea si maturarea celulelor, fiind indicat in mod special in perioada de sarcina si alaptare. In restul timpului, alimentele consumate asigura necesarul zilnic al unui adult. Dintre acestea, mentionam avocado, sparanghelul si broccoli.
Fierul este o alta componenta importanta a organismului, regasindu-se in hemoglobina si mioglobina. Alimentar, acesta poate fi absorbit din ficatul de porc, spanac sau ciocolata neagra.
Magneziul, un mineral care intervine in buna functionare a sistemului nervos, dar si a celor osos si cardiac, se regaseste din plin intr-o multime de alimente permise in dieta ketogenica. Dintre acestea, notabile sunt oleaginoasele (nuci, migdale, nuca de Brazilia, fistic), avocado, pestele gras, ciocolata neagra sau ierburile aromatice.
Desigur, necesarele zilnice difera de la un organism la altul, in functie de varsta, sex sau greutate, insa de cele mai multe ori, sunt suficiente cantitatile existente in alimente naturale. A lua suplimente alimentare de minerale si vitamine doar pentru ca e la moda echivaleaza cu a nu lua un tratament atunci cand ne este prescris, intrucat excesele, chiar si doar vitaminice, pot fi la fel de daunatoare ca si lipsa acestora din organism.
Foto via.