Hormonii sunt moleculele ce au rolul de transmitatori in sistemul endocrin. Sunt secretati de diverse glande sau organe, iar apoi sunt eliberati in sange sau alte fluide ale organismului. Tipurile de hormoni sunt clasificate in functie de structura lor chimica si sunt grupate in trei mari categorii.
1. Hormonii derivati din aminoacizi
Acestia sunt molecule mici ca dimensiuni si provin in principal din tirozina si triptofan. Sunt hormoni hidrosolubili (solubili in apa) si nu pot strapunge membranele celulelor. Numele acestora, pentru o identificare mai facila, se termina in „-ina”. Printre hormonii derivati din amino-acizi, se numara epinefrina si norepinefrina, sintetizati in glandele adrenale (situate deasupra rinichilor) si tiroxina, sintetizata de glanda tiroida. Glanda pineala, localizata la nivelul creierului, sintetizeaza melatonina, un hormon menin sa regleze ciclurile de somn.
2. Hormonii steroidieni derivati din lipide
Majoritatea hormonilor steoridieni sunt derivati din colesterol. Din punct de vedere chimic, sunt fie alcooli, fie ketoni si sunt insolubili in apa. Estradiolul si testosteronul, hormoni sexuali feminini respectiv masculini sunt exemple de hormoni steroidieni derivati din lipide. Cortizolul intra si el in aceasta categorie. Spre deosebire de hormonii derivati din aminoacizi si cei derivati din peptide, cei derivati din lipide pot strapunge membrana plasmei si raman in circulatie pentru o perioada mai indelungata. Rolurile lor sunt de regulatori ai apei in organism, ai dezvoltarii sexuale si ai raspunsului la stress.
3. Hormonii derivati din peptide
Peptidele sunt lanturi scurte de aminoacizi. Hormonii sintetizati din peptide sunt stocati in veziculele celulelor si sunt eliberati ca raspuns la stimuli. Unul dintre cei mai importanti hormoni din aceasta categorie este hormonul de crestere, sintetizat de glanda pituitara.
Reglarea hormonala
Hormonii pot fi reglati de catre alti hormoni, de glande sau de organe, precum si de anumite mecanisme de raspuns. Hormonii care controleaza eliberarea altor hormoni se numesc hormoni tropici. Majoritatea acestora sunt secretati de glanda pituitara, situata la nivelul creierului. Hipotalamusul si glanda tiroida sintetizeaza si ei hormoni tropici. Hipotalamusul produce hormonul tropic TRH (hormonul de eliberare a tirotropinei), care stimuleaza glanda pituitara sa secrete TSH (hormonul de stimulare tiroidiana). TSH nu este, asa cum multi cred, un hormon tiroidian, el avand insa rolul de a stimula tiroida sa produca mai multi hormoni tiroidieni.
Organele si glandele ajuta si ele in reglarea hormonala, monitorizand continutul sangelui. De pilda, pancreasul monitorizeaza concentratia de glucoza din sange. Daca acestea sunt prea scazute, pancreasul va sintetiza un hormon denumit glucagon, pentru a le normaliza. Daca nivelul de glucoza e prea ridicat, va secreta insulina pentru a-l scadea.
In reglarea de tip feedback negativ, stimulul initial este redus de raspunsul pe care il provoaca. Raspunsul elimina stimulul initial iar procesul este oprit. In organism, feedback-ul negativ este demonstrat de reglarea productiei de celule rosii, cunoscuta si sub denumirea de eritropoieza. Rinichii monitorizeaza nivelul de oxigen din sange. Cand acesta este prea scazut, rinichii produc si elibereaza un hormon denumit eritropoietina (EPO). EPO stimuleaza maduva osoasa sa produca eritrocite. Pe masura ce nivelul de oxigen din sange revine la normal, rinichii incetinesc eliberarea de EPO.