Intr-o noapte cu usoare semne de insomnie butonam telecomanda, cand am ramas blocata pe o imagine cu un tort fabulos: blaturi subtiri, coapte individual si multa ciocolata. Atat am prins din descriere, reteta fusese afisata anterior. Cand m-a mai impiedicat pe mine lipsa unei retete sa reproduc o prajitura, insa? Niciodata, mai ales ca mai aveam un indiciu important: blatul continea unt. Desigur, ce vazusem eu la TV era departe de a fi dietetic, in timp ce reteta de mai jos este in intregime un tort de ciocolata keto, cu nuante fine de unt cremos.
Ingrediente blat:
- 200 grame unt la temperatura camerei
- 10 oua separate
- 150 grame faina migdale
- indulcitor
- esenta vanilie
Ingrediente creme:
- 2 tablete ciocolata cu 85% cacao
- 200 ml smantana lichida 30% grasime
- indulcitor
- 50 ml apa
- esenta de rom
- Nuci si fructe de padure pentru decor
Intr-un vas inalt, am mixat untul cu indulcitorul, apoi am incorporat galbenusurile si la final faina de migdale. Intr-un alt vas, am batut albusurile spuma cu putin indulcitor si esenta de vanilie. Am adaugat usor, amestecand de jos in sus, albusurile spuma peste compozitia de unt. Este important modul de amestecare, pentru a pastra cat mai mult aer in aluat.
Intr-o tava de copt tapetata cu hartie, am copt 6 blaturi subtiri, individual, si le-am lasat sa se raceasca peste noapte, intre servetele de hartie.
Pentru umplerea blaturilor, am incalzit intr-un ibric smantana lichida cu indulcitor, apoi am topit una din tabletele de ciocolata in ea, amestecand rapid. Am aromatizat crema cu esenta de rom.
Intr-un alb ibric, am pus la fiert apa cu indulcitor. Cand a dat in fiert, am topit cea de-a doua tableta de ciocolata, creand astfel o glazura lucioasa.
Am uns fiecare blat cu ganache-ul de ciocolata, in strat subtire, suprapunand blaturile. La final, am imbracat tortul in glazura de ciocolata si am decorat cu nuci si coacaze bio. Enjoy!