Am visat toata saptamana la un tort de ciocolata ca in vitrinele cofetariilor. Inchis la culoare, cu o glazura perfect lucioasa, decadent. Si neaparat in 3 straturi. Am uitat sa zic, sa fie low carb. Pare ca nu se pupa, la prima vedere, dar asa de bine a iesit, ca nu imi incap in piele de incantare. Am gandit reteta cateva zile la rand, pentru a fi sigura ca nu o sa fie nimic gresit. Nu am vazut nicaieri in alta parte nimic similar, si asta ma face cu atat mai happy. Sa vedem…in randurile urmatoare va povestesc cum se pune in opera cel mai bun tort de ciocolata low carb din lume 🙂
Ingrediente blat:
- 200 ml smantana lichida pentru frisca
- 100 grame cacao
- 100 grame eritritol (indulcitor)
- 100 grame unt
- 100 grame faina migdale
- 3 galbenusuri si 7 albusuri
- un plic praf de copt
- esenta de rom
Ingrediente crema:
- 100 ml frisca lichida
- 100 grame ciocolata neagra 85%cacao
- 30 grame eritritol + 10 ml Cologran
- 4 galbenusuri (raman de la blat)
- 100 grame unt
- 1/2 lingurita xanthan
- o portocala
Blatul este, la baza, o reteta clasica de negresa, pe care am adaptat-o si am intors-o pe toate partile. Am pus la fiert frisca lichida impreuna cu indulcitorul si cacaoa, si dupa ce au inceput sa fiarba, le-am mai amestecat incontinuu cateva minute si am adaugat untul. Dupa ce s-a topit, am inchis focul si am lasat amestecul obtinut sa se racoreasca. Separat, am amestecat galbenusurile si am batut albusurile bezea. Am turnat galbenusurile peste crema de cacao, am amestecat, apoi am adaugat si faina de migdale amestecata cu praful de copt si le-am incorporat. Am turnat putin cate putin din acest amestec peste albusurile batute spuma si am amestecat de jos in sus, sa nu scot bulele de aer.
Am turnat aluatul intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt si l-am introdus in cuptor aproximativ 30 de minute, pana cand au inceput sa apara mici crapaturi in suprafata blatului. Cat s-a racit blatul, am facut crema.
Am pus frisca lichida intr-o cratita antiaderenta si am adus-o in punctul de fierbere. Am adaugat ciocolata rupta bucatele si indulcitorii. Dupa topirea ciocolatei, am adaugat untul. Separat, am frecat cele trei galbenusuri cu xanthan. Xanthanul are rol de ingrosare a cremei de ciocolata. Am turnat galbenusurile in crema de ciocolata si am amestecat rapid, pentru a ma asigura ca nu se vor coace. Am deschis larg fereastra si am lasat crema pe pervaz, la racit.
Mi-a luat cam 15 minute sa montez deliciosul tort de ciocolata low carb, si asta nu pentru ca nu am habar, ci pentru ca blatul din faina de migdale nu are elasticitate si se rupe usor. L-am taiat in trei straturi subtiri si am pus prima felie pe o farfurie. Am turnat in mijloc o parte din crema, am nivelat, apoi am asezat bucatele de portocala. Am repetat operatiunea inclusiv cu ultimul strat de tort, lasand crema sa curga pe unde a dus-o gravitatia.
Initial, crema este moale, insa dupa o ora de frigider, era ferma si lucioasa. Enjoy!
Intrucat poliolii din eritritol nu sunt metabolizati de organism si nu sunt recunoscuti ca zaharuri, intreg tortul are 70 de grame de carbohidrati, preponderent din faina de migdale si ciocolata neagra.