Dupa un an si putin de la crearea ketomixurilor, inca descopar roluri noi ale unora dintre ele. Daca din ketomixul de briose era evident ca putem face un blat de tort festiv keto, ceea ce am si facut acum, din cele de inghetata am facut doar, ei bine, inghetata keto.
Ingrediente blat:
- 4 oua separate
- 100 grame smantana 24%, fermentata
- 100 grame Dulcisor
- 50 grame ketomix briose
- 15 grame cacao neagra
Ingrediente umplutura:
- 400 grame smantana de frisca 15%
- 100 grame ketomix inghetata vanilie
- 50 grame unt
- 3 galbenusuri
- 300 grame smantana 24%, fermentata
- 30 grame Tagatesse
- 10 grame zmeura liofilizata
Pentru blat, am batut albusurile cu 40 grame indulcitor, pana s-a format o bezea tare. Separat, am mixat galbenusurile cu restul de indulcitor, smantana, ketomixul de briose si cacaua. Cu o spatula, am amestecat cu grija compozitia cu cacao in bezea, avand grija sa omogenizez si sa nu pierd mult aer. Am turnat aluatul intr-o forma de tort cu pereti detasabili, de dimensiuni mai reduse (cam 22 cm). Am copt blatul 50 minute la 160-165 grade.
Pentru crema, am pus la fiert intr-un ibric smantana de frisca. Cand a atins punctul de fierbere, am luat cateva linguri din smantana si le-am turnat peste pudra de ketomix de inghetata, omogenizand bine. Apoi am adaugat galbenusurile si am amestecat, si am subtiat acest amestec treptat, cu smantana fierbinte – mare grija sa nu coaceti galbenusurile. Compozitia de crema am turnat-o inapoi in ibric si am fiert-o la foc mic, amestecand continuu. Dupa cateva minute, crema incepe sa se ingroase, si o lasam deoparte, sa se raceasca. Cand ajunge la o temperatura mai joasa, incorporam si untul taiat cubulete, cu ajutorul unui mixer sau tel manual.
Cu un cutit foarte bine ascutit, taiem blatul in 3 straturi de cativa mm. Umplem feliile de blat cu crema, presaram zmeura liofilizata, si finalizam asezand ultima felie de blat. Din smantana fermentata ramasa si indulcitor batem rapid frisca. Intindem frisca pe tort, nu neaparat uniform, apoi presaram restul de zmeura liofilizata.
Inainte de servire, tortul trebuie sa stea la rece cateva ore, ideal peste noapte. Perfect pentru cafeaua de dimineata, nu?
Calculele sunt facute pentru intreaga reteta.
