Pentru ca o reteta clasica si veche sa devina keto, nu incerc niciodata sa reinventez roata, caci nu imi sta in fire, si nici nu cred ca as obtine un rezultat similar cu varianta consacrata. Ca si alta data, pentru reteta de dulce keto am frunzarit o sumedenie de bloguri si am analizat daca se preteaza la adaptare. Am sarit peste zeci de retete cu miere si am ajuns la o reteta ruseasca, pe numele ei pryanik. Nu aveam habar cum o cheama pe ea in tara de origine, dar m-a ajutat Natalia.
Recent, mi-am cumparat stocuri de ceaiuri bio si cumva mi s-a parut natural sa integrez, intr-un fel sau altul, aroma de iarna, superba, a unuia dintre ele.
Ingrediente:
- 50 grame indulcitor (am folosit Tagatesse)
- 45 grame Green sugar gold (sau puteti carameliza Tagatesse)
- 4 grame mix condimente turta dulce (sau scortisoara, cardamon, nucsoara)
- 150 ml ceai (facut dintr-un plic de ceai din acesta)
- 75 grame Ketomix Universal
- 3 grame bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
- 1 albus
- 30 grame indulcitor
- 50 ml apa
Intr-un bol de metal, am pus indulcitorii si condimentele pentru turta dulce, apoi am adaugat ceaiul si am amestecat pana cand s-au topit indulcitorii. Din cantitatea de ketomix, am pus in siropul cu ceai 25 grame si am mixat bine, sa nu aiba cocoloase. In bolul mixerului, am pus restul de ketomix, bicarbonatul si sarea. Am turnat aluatul moale cu sirop in bol si am mixat la viteza medie cateva minute. Veti obtine un aluat elastic. Varianta clasica presupune sa modelezi bile si sa le aplatizezi usor in tava. Eu am preferat sa intind foaie de 5 mm si sa decupez forme, cam 30 la numar. Sigur, depinde de formele utilizate.
Am pus turta dulce keto in tava si am copt cam 30 minute la 170 grade. Intre timp, am mixat albusul cu cele 30 grame indulcitor, apoi am adaugat treptat apa, pentru a subtia. Cand turta dulce a fost gata, am uns-o cu aceasta glazura.
Se mentine perfect intr-o cutie de metal pana la 7-10 zile. Daca vrei sa iasa mai texturata, poti adauga 30 grame faina de migdale, renuntand la circa 10 grame de ketomix universal din reteta. Enjoy!