Cu o denumire de marketing usor exotica – canola oil – uleiul de rapita a avut multa vreme exclusiv intrebuintari industriale. In ultimii ani insa, a devenit revelatia industriei alimentare, producatorii denumindu-l „cel mai sanatos ulei pentru gatit”.
Desi rapita are un gust amar, modificarile genetice aduse de cercetatorii canadieni au transformat acest ulei intr-unul comestibil, astfel incat in prezent peste 90% din semintele de rapita la nivel mondial sunt alterate genetic. Ceea ce il face si mai periculos este procesul de fabricatie, pe care il puteti urmari in video-ul de mai jos:
Cantitatea ridicata de grasimi polinesaturate (PUFA) din acest ulei, coroborata cu procesul de extractie care utilizeaza caldura, il fac un produs toxic, fiind cunoscut faptul ca PUFA sunt grasimi instabile la caldura si ca devin rancede.
Ca si in cazul uleiului de samburi de struguri, procesul de fabricatie utilizeaza un solvent des intalnit in industria petroliera, respectiv hexanul.
Intr-adevar, uleiul de rapita contine un raport bun de Omega 6 si Omega 3 (2:1), insa prea multe grasimi polinesaturate (un procent de 28% in cazul rapitei) sunt daunatoare. In plus, acizii grasi Omega 3 din uleiul canola sunt ALA (acizi alfa linoleici), respectiv forma vegetala a acestora – nefolositoare pana cand nu este transformata in formele animale, adica PHA si EPA.
Desi nu este la fel de nociv ca alte uleiuri, precum cel din soia, canola sau uleiul de rapita nu este nici pe departe atat de sanatos pe cat isi doresc companiile sa para. Asa ca, atunci cand aveti dubii asupra unui produs similar, tineti minte: „Natura nu creeaza grasimi nesanatoase, industria o face.”
Pentru un stil de viaţă sănătos eu recomand şi uleiul de cocos. Cu ajutorul lui, se poate chiar şi slăbi!
Daca nu ai fi facut doar un comentariu de spam, ci unul care chiar avea legatura cu articolul, ai fi stiut si ca noi, pe http://www.dietaketogenica.ro, promovam intens consumul de ulei de cocos.