Periodic, pe piata alimentelor sanatoase apar noi produse promovate ca fiind revelatii in domeniu si care promit ca ne vor schimba viata in bine. Uleiul din samburi de struguri, un acid gras polinesaturat, este un astfel de exemplu. Desi inexistent pana recent, odata cu lansarea acestuia s-a plecat de la premisa ca este mai sanatos decat uleiul de masline, intrucat are un punct de ardere mai inalt. Perfect de acord, insa acesta nu este singura caracteristica a unui ulei care trebuie sa conteze.
Samburii de struguri, pe care poate i-ai mai rontait vreodata, din moment ce „vin la pachet” cu baca, nu contin foarte mult ulei, prin urmare procesul de extractie a acestuia este unul industrializat si utilizeaza solventi precum hexanul, o componenta importanta a benzinei. Asadar, uleiul de struguri este in fapt un produs secundar al industriei vinicole, promovat intr-o maniera excelenta ca fiind un produs sanatos, dar in spatele caruia se ascund in realitate o serie de factori negativi. Uleiul din samburi de struguri contine peste 70% acizi grasi polinesaturati Omega 6, despre care se stie ca provoaca inflamatii. Acesti acizi sunt instabili din cauza lipsei legaturilor de hidrogen si sunt predispusi oxidarii. S-a demonstrat stiintific (studiu) ca ingerarea unei cantitati prea mari de acizi polinesaturati Omega 6 duce la aparitia bolilor cardiovasculare.
Asadar NU, uleiul din samburi de struguri nu este sanatos. Ba chiar este departe de aceasta titulatura, desi sticlele cu etichete atractive incearca sa ne spuna altceva, evidentiind singurul avantaj, de altfel, pe care acest ulei il are: este bogat in vitamina E. Uneori insa, existenta unor vitamine nu pot sterge cu buretele raul pe care ni-l poate face un aliment in alte directii.
Daca insa ai o sticla de ulei din samburi de struguri in casa, nu o arunca. O poti folosi in compozitia mastilor pentru par si ten.