Iubesc sa gatesc, sa adaptez retete ori chiar sa incropesc unele noi din ce gasesc in bucatarie. Uneori insa imi place sa incerc gusturi noi in oras si sa descopar mancare keto prin diferite colturi ale tarii. Si cum sunt convinsa ca si voi va doriti uneori sa stati pe o terasa umbrita, am adunat in acest articol o serie de recomandari. Saptamana aceasta am vizitat 7 restaurante bucurestene cu mancare keto (la unele intamplator, in meniurile altora apare „din vina mea”).
Dar cum definesc eu un fel de mancare keto? In primul rand, evident, e vorba de o cantitate moderata de proteina (carne, peste, ou, branzeturi), legume multe si variate permise in dieta ketogenica si, poate cel mai important aspect, grasimi de calitate. Prefer oricand salata necondimentata, pentru a controla eu aportul de ulei de masline, ori carnea la grill – nu prajita in ulei rafinat – insotita fie de legume stropita cu ulei de buna calitate, fie de un cub de unt si poate niste muraturi.
- La Tartine – situat in Cotroceni, pe Carol Davila nr. 7, La Tartine este un restaurant cozy, de familie, unde, printre nenumaratele preparate italienesti, gasiti creveti AOP (aglio, olio e pepe), calamar la grill cu salata, creveti grill, fripturi, salata cu bacon si pui, omlete aromate ori peste fript. Terasa La Tartine este incapatoare, dar nu strica o rezervare telefonica inainte.



2. Paninaro – Melinda, cu aceeasi dragoste pentru mancare locala ca si mine, schimba meniul periodic, dar nu ii lipsesc niciodata din meniu optiunile low carb. Crema de branza cu rosii confiate si ou marinat, pateul cu cognac, burgerii pe care e gata in orice clipa sa ti-i faca naked sau asamblati in doua ciuperci portobello la grill sunt doar cateva dintre optiunile keto friendly. Si apropo de local food, a pus agrise la sare si aproape am fortat-o sa faca in curand o ciorba de afumatura cu ele. Ii puteti da un follow, caci vine cu idei noi si misto periodic. Terasa Paninaro este mica, asa ca rezervarea telefonica este musai.


3. Dragomir Niculescu – suna poate superficial, dar am ajuns prima data aici in februarie doar pentru ca mancarea lor parea frumoasa in poze. Instagramabila, cum ar spune unii. Dragomir Niculescu este un business cu traditie reinventat relativ recent, cu un brunch de weekend fabulos – oua in toate felurile, somon afumat, avocado, sos hollandaise – dar si cu felul meu preferat, peste cu piure de conopida si broccoli sote. Ii gasiti in Calea Victoriei 68-70, si aproape mereu veti fi intampinat de unul dintre cei mai amabili si calzi chelneri pe care i-am cunoscut vreodata.



4. Blid – Cosmin, Elena si Vasi au in sange romanescul vechi. Retete de sute de ani, ingrediente simple, dar aduse impreuna in gusturi impecabile. Aici, recunosc, e mana lui Vasi si pe alocuri a lui Johnny Susala si Nico Lontras, care s-au ocupat de primul meniu Blid. O parte din meniu este keto friendly si va recomand cu drag scoicile cu leustean, usturoi si unt, rata cu varza ori salata cu peste fript, usor afumat. Ii gasiti in strada Fluierului, iar voi puteti lua masa sub un smochin superb.

5. Za lokal – Situat in Calea Victoriei, acest restaurant, frate cu Ad-Hoc din spatele Ateneului, ofera cateva preparate interesante low carb. Preferatele mele sunt frigaruile de berbecut si puiul pe jar, usor afumat, cu varza murata.

6. J’ai Bistrot – In pestrita cale a Grivitei, o mana de prieteni au pariat pe un business de care m-am atasat enorm in ultimul an si jumatate. Mananc frecvent la J’ai, am gatit acolo de doua ori, iar gradina lor enorma mi-a fost oaza de relaxare in multe duminici. La J’ai Bistrot gasiti o salata keto, dar si platouri, frigarui, pate cu cognac, salata de vinete ori zacusca de casa.

Acestea sunt cateva din locurile dragi mie din Bucuresti, la care ajung cu drag de cate ori imi doresc sa ramana bucataria curata 🙂 . La oricare dintre ele, stiu ca exista respect pentru mancare si ca proprietarii, dar mai ales bucatarii, nu fac rabat de la calitate. Tu ce localuri cu mancare keto cunosti?