Ce face o zacusca keto keto? Din seria „Cat de mare este un ou mic?”, as vrea sa stiti, indiferent daca ati abordat sau nu dieta ketogenica, ca nicio grasime nu e egala cu cealalta, iar in cazul de fata, zacusca keto este keto mai cu seama prin prisma uleiului folosit, dar si a cantitatilor de legume raportate la numarul de portii.
Ingrediente:
- 400 grame vinete coapte
- 200 grame ardei capia copt
- 150 grame ceapa rosie
- 60 ml ulei masline extravirgin
- 400 ml suc de rosii
- 10 grame sare
- 2 foi dafin
- piper proaspat rasnit
- paprika iute/harissa
Dupa ce am decongelat legumele, caci contrar oricarui obicei, eu am copt vinete si ardei cand soarele ne mangaia de la 40 grade, am taiat ceapa extrem de marunt. Daca aveti robot, o puteti toca cu ajutorul acestuia. Am pus tot uleiul intr-o tigaie neaderenta si am adaugat paprika, piper si foile de dafin, tinand focul foarte mic. Dupa 1 minut, am adaugat ceapa, am amestecat, am pus si sarea apoi am acoperit cu un capac, astfel incat sa se gateasca atat in ulei cat si in sucul propriu – caci da, ceapa rosie (de Buzau, desigur, courtesy of dad) contine mai multa apa.
Am tocat vinetele marunt cu un cutit – din nou, o puteam face in robot insa nu imi place zacusca prea cremoasa – si ardeii i-am taiat fasii mici. Am pus vinetele si ardeii peste ceapa aproape gatita, am amestecat si am adaugat sucul de rosii. Nu am folosit un suc concentrat, ci unul care, conform etichetei, era ideal pentru Bloody Mary. Well… a fost ideal si pentru zacusca mea. Dupa ce am omogenizat totul, am pus tigaia la cuptor, fara capac, la 170-180 grade, aproximativ o ora.