Primesc frecvent aceasta intrebare: este permisa apa carbogazoasa in dieta ketogenica? Pana la urma este tot o forma de apa, neavand vreun aport caloric. Corect, insa unele dintre caracteristicile sale chimice o fac o alegere gresita in cazul anumitor boli.
Teoretic, apa carbogazoasa este o alternativa buna la bauturile acidulate dulci, care vin la pachet cu o cantitate enorma de zaharuri simple. Practic, imbogatirea acesteia cu minerale si saruri, pe langa introducerea dioxidului de carbon sub presiune, o face uneori o alegere eronata.
Apa carbogazoasa este o apa acida, cu un pH de 3-4. Desigur, acest lucru nu inseamna ca va crea in organism in mediul acid, intrucat rinichii si plamanii din dotare vor elimina excesul de acid.
Carbonatarea apei minerale poate avea efecte negative asupra anumitor persoane. Persoanele diagnosticate cu sindrom de colon iritabil pot experimenta stari de balonare si gaze din cauza dioxidului de carbon. In plus, apa carbogazoasa nu este recomandata in perioadele foarte calduroase sau dupa antrenamente, intrucat creeaza rapid senzatia de satietate, facandu-te sa consumi mult mai putina apa si sa ramai deshidratat.
Desigur, persoanele perfect sanatoase pot consuma ocazional apa minerala, aceasta avand si rolul de a reface stocul de electroliti din organism, chiar si partial.