Stim cu totii deja, probabil, de topinambur – unul din multele feluri de napi, cunoscut si sub numele de Jerusalem Artichoke si ruda cu superba floarea soarelui. Cu 17 grame de carbohidrati per 100 grame, din care 10 sunt sub forma de inulina, un carbohidrat cu rol prebiotic. Sunt keto friendly in cantitati micute. Ce spui insa de Brassica Rapa sau nap/turnip? Cu 6 grame de carbohidrati total la 100 grame de produs, din care 2 grame sunt fibre, napul este un excelent inlocuitor al cartofului si este perfect in dieta ketogenica. Desi este radacinoasa, napul este crucifer – ruda cu broccoli, conopida, varza, rucola si ridichile.
Beneficii:
- E hipocaloric si low carb: cu doar 36 calorii per 100 grame, napul are 4 grame de glucide net si un gram de proteina
- Poate fi consumat integral: frunzele napului sunt excelente in salate, in timp ce radacina poate fi consumata cruda cu ulei de masline si otet, prajita, coapta ori piure.
- Atat frunzele cat si radacina sunt sursa de vitamine: 30% din DZR a vitaminei C, betacaroten (precursor al vitaminei A), vitamina K, grupa de vitamine B
- Contin glucozinolati, antioxidanti care reduc nivelul de ROS (stress oxidativ), dar si antocianine (antioxidant)
- Consumul de napi poate reduce nivelul glicemiilor
- Consumul acestora poate duce la reducerea inflamatiilor
Cum gatesti napii?
- Cel mai simplu lucru din lume: salata! Dupa ce ii cureti de coaja, ii poti da pe razatoarea mare ori ii poti taia felii subtiri. Apoi condimentezi cu sare, ulei de masline si otet (eu folosesc de cidru de mere)
- Chips? A zis cineva chips? Dupa curatarea cojii, ii poti felia subtire cu ajutorul unei mandoline. Sare, piper, stropiti cu ulei de masline, si introdusi in cuptor 20 minute la 170 grade.
- Piure, desigur. Poti fierbe radacina de nap, iar ulterior o poti pasa cu unt si smantana dulce. Sfat: adauga in piureurile keto un strop de nucsoara si unul de scortisoara.
- Napi prajiti? Cu gust de cartofi prajiti insa fara acel sentiment de prea-plin dat de consumul de amidon? Da! Dupa ce tai radacina de nap paie, pune peste ele ulei de masline, sare, piper si pudra de usturoi. Te vei indragosti imremediabil de coaja crocanta, miezul moale si… de lipsa de vinovatie!
Daca locuiesti in Bucuresti, gasesti napi crescuti ecologic AICI. Altfel, cel mai probabil poti gasi in pietele mari ori in unele supermarketuri.