O gradina mare „la colt”, cu randuri de ardei, rosii, castraveti sau dovlecei era piata noastra cand eram la tara. Gradina isi schimba structura pe masura ce inaintai in vara. Ceapa verde era inlocuita poate de fire de varza, dovleci mari portocalii incepeau sa apara de sub frunze uriase. Dar dovlecei erau mereu. Se faceau pe rand, parca stiind cat ne plac prajiti in tuci, cu mujdei de usturoi – sigur, tot din gradina. Desi crud nu are cine stie ce gust, dovlecelul se transforma cand atinge uleiul incins ori caldura cuptorului. Devine ceva incredibil de bun, cu gust de soare si miros magic.
Ingrediente:
- 2 dovlecei mari (aprox 800 grame)
- 4 oua
- 150 grame feta
- 1 legatura de marar
- 60 grame ketomix pane
- 1 lingurita rasa nucsoara
- sare, piper
- 60 ml ulei masline
Am ras dovleceii pe razatoarea mare si am presarat sare. Dupa cateva minute, in care au lasat apa, am revenit la ei si i-am stors bine. Am amestecat dovleceii cu toate celelalte ingrediente, mai putin, desigur, uleiul de masline. Eu am ales sa las aluatul la rece o ora, dar cu siguranta poti coace chiftelele de dovlecel si imediat.
Intr-o tigaie, am incins uleiul de masline, apoi am format chiftelele de dovlecel in palma si le-am prajit la foc mediu, cu capac, pe ambele parti. Intrucat nu au o faina cu gluten, sunt relativ fragile si am ales sa le intorc cu o spatula de silicon.
Aceste chiftele de dovlecel pot fi si coapte in cuptor, fie intr-o tava unsa cu ulei de masline, fie pe hartie de copt. Enjoy!