Beneficiile dietei ketogenice in diabetul tip 2 – Meta-analiza

Daca imi citesti de mult articolele, cel mai probabil stii deja ce este dieta ketogenica. Contrar multor mituri aparute din superficialitate, dieta ketogenica nu inseamna doar grasimi. Aceasta implica un consum moderat de proteina (de 0.8-1 gram proteina/kg corp greutate ideala), un procent ridicat de grasimi (sa nu uitam insa ca lipidele sunt de 2.2 ori mai calorice decat proteinele si glucidele) si unul relativ scazut de carbohidrati (cam 40-50 grame pe zi, cu fibre incluse – ficatul, suprarenalele, eritrocitele si 3% din creierul nostru functioneaza exclusiv cu glucoza).

Beneficiile dietei ketogenice in diabetul de tip 2 sunt studiate de multa vreme. Fara a apela la medicatie, intrucat dieta ketogenica este normo-glicemianta, rezultatele obtinute in studii sunt remarcabile: reversibilitatea acestuia poate fi obtinuta fara infometare, concluzia acestei meta-analize fiind ca o dieta ketogenica poate fi recomandata ca interventie terapeutica pacientilor cu diabet de tip 2.

Recent, un grup de cercetatori a analizat aproape 500 de studii, excluzand duplicatele, studiile fara grupuri de control (participanti care sa tina alte diete, pentru o mai buna analiza) si studiile pe animale. Astfel, meta-analiza a avut urmatoarele concluzii:

  • O abordare izocalorica a dietei ketogenice (valori calorice similare dietei anterioare) a aratat ca aceasta creste TDEE (totalul energetic consumat intr-o zi), in comparatie cu o dieta high carb.
  • Atat o dieta hipocalorica high carb, cat si una ketogenica sunt eficiente in slabire, insa dieta ketogenica este eficienta in reglarea glicemiei, reducerea nivelului hemoglobinei glicate, a trigliceridelor si a HDL.
  • O dieta high protein (ex. Dukan) nu imbunatateste rezistenta la insulina.
  • O abordare low carb/high fat imbunatateste rezistenta la insulina si tensiunea arteriala, ducand la reducerea medicatiei in cazul pacientilor cu diabet tip 2. Normalizarea tensiunii arteriale se coreleaza si cu pierderea semnificativa in greutate
  • Dieta ketogenica suprima nivelul de grelina (hormonul foamei) dupa procesul de slabire.
  • Imbunatatirea markerilor de colesterol specifici diabetului de tip 2, cu ajutorul dietei ketogenice, pot reduce riscul cardiovascular asociat.

Stephen Riggs, medic specialist in pediatrie si medicina interna, spune despre dietele low carb:

Practic medicina interna de peste 30 de ani. In tot acest timp, nu am intrerupt nimanui tratamentul cu insulina si am redus rareori medicatia, cu exceptia celor care au trecut printr-un sleeve gastric sau ceva la fel de drastic. Dupa implementarea dietei ketogenice in ultimul an (n.r. 2019) vad zilnic pacienti care nu mai au nevoie de insulina si nu mai prezinte semne de diabet (n.r. tip 2), isi corecteaza hipertensiunea, li se reduce inflamatia si durerea cronica, isi imbunatatesc cognitia si performantele fizice.

Ca in cazul majoritatii medicilor, educatia mea in materie de nutritie a fost redusa si o consider irelevanta. Astazi, abordarea low carb este de departe cel mai mare atu al meu. Peste 30 de ani de studii confirma ca dieta ketogenica este regina pierderii in greutate si ca cetoza nutritionala (a nu se confunda cu ketoacidoza) este o stare fiziologica naturala care nu doar ca ofera energie creierului, musculaturii, si inimii, insa cercetarile curente demonstreaza ca cetonele deschis o serie de cai metabolice benefice, care reduc inflamatia, scad rezistenta la insulina si reduc ori chiar elimina necesitatea medicatiei in cazul diabetului de tip 2. Au fost mai multe studii efectuate asupra dietei ketogenice decat asupra dietelor vegetariana, DASH sau mediteraneana. Cum a zis Eric Westman, cercetator la Duke University, „Daca dieta ketogenica ar fi o pilula, ar primi aprobare imediat.” Niciun medicament nu poate face ce face o dieta low carb.

Dupa ce am frunzarit analiza expusa mai sus zilele trecute, mi-am amintit de oamenii care au vrut sa lucreze cu mine pentru a scapa de titulatura de diabetic. De oamenii carora medicul curant le-a spus ca nu mai au de ce sa vina la ei, pentru ca toti markerii erau normalizati.

Gasesc faptul ca diabetul de tip 2 este complet reversibil exclusiv cu ajutorul hranei incredibil. Pana la urma, tot alimentatia, printr-o abordare mai putin sanatoasa, duce la aparitia diabetului de tip 2. De ce sa nu ne folosim de reversul acestei abordari pentru a remedia?

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

1 comentariu

  1. Sustin tot ce ai spus in acest articol, din experienta proprie! Diabetul tip 2 este deja istorie, fara tratament medicamentos, doar cu aceasta dieta ketogenica si/sau low carb! Tensiunea acum este mult mai mica (am plecat de la tensiune 14) spre normala (10-12), inflamatia s-a dus si ea, kilogramele au zburat (s-au dus aprox 75 kg in 2 ani de keto), durerile de articulatii si coloana sunt doar o amintire, iar colesterolul este in limite normale. Iti multumesc pentru tot suportul, ajutorul si sfaturile primite in cei aproape 1 an si jumatate cat am lucrat impreuna. Am intinerit cu 20 de ani. Acum imi simt varsta reala, pielea arata excelent (hidratata), parul si unghiile incep sa-si revina foarte bine, vitalitatea si tonusul sunt la cote maxime, odihna este la superlativ. Somnul se instaleaza in maxim 2 minute de la asezarea in pat, in pozitie de somn.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+